Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Beste camera's » Beste systeemcamera’s van 2023

De beste systeemcamera's van 2023

Welkom bij deze blog over de beste systeemcamera’s van 2023. Hoogstwaarschijnlijk ben je op zoek naar de beste systeemcamera van dit jaar voor jouw foto- of videografieën werk. Daarom heb ik voor jou de beste systeemcamera’s van 2023 op een rijtje gezet die de lat hoog hebben gelegd. Zo heb ik met mijn jarenlange camerakennis gekeken naar de functies, specificaties en mogelijkheden van deze camera’s en heb ik gebruikgemaakt van reviews en meningen van professionals die deze soort camera’s in actie hebben gezet. Ik hoop je te kunnen helpen met het vinden van de ideale systeemcamera voor jouw behoeftes met deze top 5 lijst. Weet je nou nog niet zo goed wat een dit voor een camera is? Dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel: ‘Wat is een systeemcamera?‘ waarin ik uitgebreid uitleg geef over wat deze soort camera exact is.

Aangezien ik een zo breed mogelijk publiek wil bereiken met deze blog, heb ik niet alleen de beste systeemcamera’s op de markt geselecteerd, maar ook de beste met een APS-C sensor  en verschillende budgetten op een lijst gezet. Hieronder vind je een overzicht van de lijsten. Ik wens je veel plezier met lezen en het kiezen van de beste systeemcamera voor jou!

Deel dit artikel:
De beste systeemcamera's van 2023

Inhoudsopgave

De top 5 beste systeemcamera's voor professionals 2023

Laten we beginnen met de lijst van de top 5 beste systeemcamera’s voor professionals van 2023. Dit lijstje bevat systeemcamera’s die volgens onze conclusie de beste zijn op basis van specificaties, gebruiksmogelijkheden en ervaringen van professionele fotografen die deze camera’s hebben gebruikt. Hieronder vind je een korte inleiding van de camera’s die ik heb uitgekozen als de beste systeemcamera’s van 2023:

Sony A1

Pluspunten
Minpunten

De Sony A1 is de beste systeemcamera van 2023

De Sony A1 is een full-frame systeemcamera uit Maart 2021, speciaal ontworpen en ingericht voor professionele fotografen die niets tekort willen komen. De Sony A1 heb ik als eerste gezet in dit lijstje, dit is waarom:

de Sony A1 heeft een full-frame Exmor RS CMOS-sensor met maar liefst 50,1 megapixels, waardoor je geen detail tekortkomt!

Het meest indrukwekkende bij de nieuwere high-end Sony-camera’s, inclusief de Sony A1, is de Real-time tracking en eye-autofocus van Sony voor zowel foto’s als video’s. Met deze autofocus-technologie kun je objecten, mensen, dieren en ook de ogen nauwkeurig volgen zonder enige fouten. Zelf gebruik ik deze optie veel op mijn Sony A7iii, voor onder andere mijn automotive-fotografie wanneer ik auto’s rijdend scherp erop wil krijgen.

Verder heeft de Sony A1 een in-body steadyshot 5-assige beeldstabilisatie, zodat je geen last hebt van trillingen tijdens het fotograferen. Zo krijg je haarscherpe foto’s en stabiele video-opnames, zelfs bij een hoge sluitertijd. In-body 5-assige beeldstabilisatie houdt in dat de beeldstabilisatie vanaf 5 bewegingen gestabiliseerd wordt binnenin de camera. Dit zijn de Horizontale verschuiving, Verticale verschuiving, Rotatie om de X-as, Rotatie om de Y-as en Rotatie om de Z-as.

Als laatste belangrijke functie kan de Sony A1 in 8K-video (7680 x 4320 pixels) opnemen op 30 frames per seconde en op 4K (2160 x 3840) maar liefst 120 frames per seconde! Zo kun je een vloeiende slowmotion creëren op een hoge resolutie. Wat betreft kleurweergave biedt de camera verschillende kleurprofielen, waaronder S-Gamut, S-Gamut3 en S-Gamut3.Cine. Deze profielen bieden een breed kleurengamma en bieden de mogelijkheid om de kleuren in de postproductie aan te passen. De camera biedt ook ondersteuning voor de populaire Cine EI-modus, waarmee filmmakers opnames kunnen maken met een breed dynamisch bereik en de belichting kunnen aanpassen in de postproductie. Over bestandsformaten biedt de Sony A1 een aantal opties, waaronder formaten met een hoge resolutie en een hoge bitrate: XAVC HS, XAVC S-I en XAVC S. De camera biedt ook de mogelijkheid om 10-bits 4:2:2-opnames te maken.

Nu enkele handigheidjes.
De Sony A1 bezit connectiviteit voor WiFi, Bluetooth en USB-C-poorten. Het gebruik hiervan ligt heel erg aan jouw specifieke behoeften, maar je kunt bijvoorbeeld je foto’s rechtstreeks naar je telefoon sturen via de Imaging Edge-app via WiFi of Bluetooth.

Over het algemeen heeft de Sony A1 een vrij korte batterijduur. Natuurlijk verschilt de batterijduur enorm afhankelijk van het gebruik, maar over het algemeen kan de Sony NP-FZ100-batterij in de Sony A1 tot 530 foto’s per lading maken. Dit is in vergelijking met andere Sony-camera’s een prima batterijduur.

Canon EOS R5

Pluspunten
Minpunten

De Canon EOS R5 is de beste systeemcamera voor video

De Canon EOS R5 is een full-frame systeemcamera uit Juli 2020 die ontworpen is voor professionele fotografen die alleen genoegen nemen met het beste van het beste. Deze systeemcamera is over het algemeen zeer populair en word dan ook veel gebruikt voor professioneel werk. Ik heb de Canon EOS R5 als 2e in deze lijst geplaatst, om de volgende redenen:

Deze camera is uitgerust met een full-frame CMOS-sensor met maar liefst 45 megapixels, waardoor geen detail verloren gaat en je de meest haarscherpe foto’s kunt blijven maken.

Waar deze systeemcamera ook heel sterk in is vergeleken met andere high-end camera’s is de autofocus-technologie die Canon biedt. Met de Dual PIXEL CMOS AF II van Canon kun je objecten, personen en dieren snel volgen, en de ogen van je onderwerp in alle situaties haarscherp in beeld krijgen. Dit is vooral handig bij het maken van portretten en het fotograferen van dieren in het wild. Deze systeemcamera bezit maar liefst 5.940 autofocuspunten!

Daarnaast beschikt de Canon EOS R5 ook weer over een geavanceerde in-body image stabilization (IBIS), waardoor trillingen en bewegingen tijdens het fotograferen worden gecompenseerd. Met de 5-assige beeldstabilisatie worden horizontale en verticale verschuivingen, en rotaties om de X-, Y- en Z-as gecorrigeerd, zodat je altijd stabiele beelden krijgt, zelfs bij een hoge sluitertijd.

Als we het hebben over de schietsnelheid van deze systeemcamera, kan deze systeemcamera tot 12 foto’s per seconde schieten in de burst-modus met de mechanische sluiter en tot 20 foto’s per seconde met de elektronische sluiter, dit is top als je bijvoorbeeld net als mij foto’s maakt van racende auto’s op het circuit die je niet wilt missen op de foto.

Een andere belangrijke functie van de Canon EOS R5 is de mogelijkheid om in 8K (7680 x 4320 pixels) te filmen met 30 frames per seconde, en in 4K (2160 x 3840 pixels) zelfs tot 120 frames per seconde. Dit geeft je de mogelijkheid om vloeiende slowmotion-beelden te creëren op een zeer hoge resolutie. De camera biedt ook verschillende kleurprofielen, waaronder de welbekende Canon Log en HDR PQ, die zorgen voor een breed kleurengamma en meer flexibiliteit bij het nabewerken van de kleuren en belichting in je beelden.

De handigheidjes:
De Canon EOS R5 beschikt over WiFi-, Bluetooth- en USB-C-connectiviteit, waardoor je je foto’s en video’s snel en gemakkelijk kunt overzetten naar andere apparaten.

De batterijduur van de Canon EOS R5 is ook weer matig vergeleken met andere systeemcamera’s, maar met de LP-E6NH-batterij kan die tot 490 foto’s per lading kan maken. 

Oftewel, als je op zoek bent naar een high-end systeemcamera die geen twijfels heeft op het gebied van kwaliteit en prestaties, dan is de Canon EOS R5 een uitstekende keuze voor jou.

Nikon Z9

Pluspunten
Minpunten

De Nikon Z9 is de snelste systeemcamera van 2023

De Nikon Z9 is een full-frame systeemcamera uit December 2021 die ook is ontworpen voor professionele foto en videografen. Deze camera is enorm populair en wordt veel gebruikt voor professioneel werk. De Nikon Z9 is echt het top model van Nikon en komt bijna niks tekort. Ik heb de Nikon Z9 op de derde plaats gezet door het volgende:

De camera is uitgerust met een stacked full-frame CMOS-sensor met maar liefst 45 megapixels. Dus detail zul je niet snel verliezen met deze camera. De hoge megapixels zijn vooral van pas als jeje foto’s wilt verkleinen/croppen.

De autofocus-technologie van de Nikon Z9 is ook weer uitzonderlijk sterk in vergelijking met andere systeemcamera’s. De camera maakt gebruik van het AF-systeem van Nikon aangedreven door Deeplearning Artificial Intelligende dat razendsnel en nauwkeurig is en het mogelijk maakt om ook weer onderwerpen, personen en dieren snel te volgen, waarbij de ogen van het onderwerp in alle situaties gewoon haarscherp in beeld blijven maar dit keer is de nikon Z9 toch wel de koploper van de autofocus technologie, vandaar dat vooral actie fotografen deze camera gebruiken. De Nikon Z9 bezit maar liefst 1053 autofocuspunten.

Daarnaast is de Nikon Z9 voorzien van geavanceerde in-body image stabilization, waardoor trillingen en bewegingen tijdens het fotograferen worden gecompenseerd. Met de 5-assige beeldstabilisatie worden horizontale en verticale verschuivingen, en rotaties om de X-, Y- en Z-as gecorrigeerd, zodat je altijd stabiele beelden krijgt, zelfs bij een hoge sluitertijd.

Als we kijken naar de schietsnelheid van de Nikon Z9, kan deze systeemcamera… houdt je vast.. tot 120 foto’s per seconde schieten in de burst-modus in JPEG bestandsformaat, helaas niet in RAW bestanden, in RAW kan de Nikon Z9 tot 20 foto’s per seconde schieten, wat ook weer ideaal is voor het fotograferen van snelle bewegingen.

Een andere super belangrijke functie van de Nikon Z9 is de mogelijkheid om in 8K (7680 x 4320 pixels) te filmen met 30 frames per seconde, en in 4K (2160 x 3840 pixels) tot 120 frames per seconde. Dit geeft je de mogelijkheid om vloeiende slowmotion-beelden te creëren op een zeer hoge resolutie. De camera biedt ook verschillende kleurprofielen, waaronder de Nikon Flat en HDR HLG, die zorgen voor een breed kleurengamma en meer flexibiliteit bij het nabewerken van de kleuren en belichting in je beelden.

De handige functies van de Nikon Z9 zijn onder andere WiFi en Bluetooth, waardoor je je foto’s en video’s snel en gemakkelijk kunt overzetten naar andere apparaten. Ook heeft deze systeemcamera een GPS in de camera zodat je locatiegegevens kunt toevoegen aan de foto’s

De batterijduur van de camera is behoorlijk goed vergeleken met andere high-end systeemcamera’s , met de EN-EL18c-batterij kun je tot 940 foto’s per lading maken.

Oftewel, als je op zoek bent naar de snelste high-end systeemcamera voor vooral actie fotografie, dan is de Nikon Z9 een uitstekende keuze voor jou.

Sony A7R V

Pluspunten
Minpunten

De Sony A7R V is de beste systeemcamera voor fotografie van 2023

De nieuwe Sony A7R V uit december 2022 is het nieuwe speeltje uit de A7R-lijn. Deze camera is gebaseerd op de voorganger, namelijk de A7R IV, maar dan met een heleboel verbeterde specificaties en extra mogelijkheden! Deze staat op de vierde plaats.

Om te beginnen bezit deze professionele systeemcamera een 61-megapixel fullframe CMOS-sensor, waardoor dit momenteel de systeemcamera is met de meeste megapixels op de markt. Om dit aan te kunnen drijven, moest Sony maar liefst twee keer de BIONZ XR-processor uit de Sony A1 plaatsen in dit beest. De burst is helaas wel wat minder dan soortgelijke systeemcamera’s want met de Sony A7R V schiet je maar liefst 10 foto’s per seconde op de mechanische sluiter en 7 foto’s per seconde op de elektronische sluiter. Als we het hebben over de buffergrootte voor de actiefotografen onder ons, is de buffergrootte ook weer verbeterd ten opzichte van de Sony A7R IV. Met de Sony A7R V maak je in uncompressed Raw maar liefst 88 foto’s, compressed 184 foto’s en in JPG maar liefst meer dan 1000 foto’s!

Als we het hebben over de autofocus, dan weten we dat Sony daar heel goed in is met hun realtime autofocus zowel als eye-tracking. Dit keer heeft Sony weer een grotere stap gemaakt door een artificial intelligence-technologie toe te passen in deze systeemcamera. Dit resulteert in een snellere en betere autofocus doormiddel van voorspellingen die de AI-technologie berekent.

Verder heeft ook deze systeemcamera weer een 5-assige in-body beeldstabilisatie tot maar liefst 8 stops, waardoor je geen last meer zult hebben van trillingen in je video’s of onscherpe foto’s. Zelfs met een lage sluitertijd kun je haarscherpe foto’s krijgen.

Hoewel de Sony A7R V het meest is gericht op fotografie, kun je met deze camera gewoon in 8K-videoresolutie filmen op 25 frames per seconde en in 4K op 60 frames per seconde, en dat allemaal op 10 bit! Natuurlijk horen daar ook de welbekende S-LOG en S-Cinetone beeldprofielen bij voor een hoger dynamisch bereik, waarmee je in de postproductie aanpassingen kunt doen in de kleuren en belichting.

Laten we overgaan naar de overige handigheidjes. De Sony A7R V maakt, net als alle andere Sony Alpha-systeemcamera’s, gebruik van de NP-FZ100-batterij. Die is helaas kort voor gebruik bij deze Sony A7R V die veel stroom vraagt met zijn 2 processoren.

Over de connectiviteit: deze sony systeemcamera kun je verbinden met zowel 2,4 GHz wifi als 5 GHz wifi. Ook heeft deze Sony A7R V een USB-C-poort met een snelheid tot 10 Gbps.

Ben je opzoek naar een systeemcamera met fotografie als voorkeur waarbij je zekerweten niks tekort komt? Dan raadt ik je de Sony A7R V absoluut aan.

Sony A7 IV

Pluspunten
Minpunten

De Sony A7 IV is de beste hybride systeemcamera van 2023

De Sony A7 IV is een full frame camera uit Oktober 2021 die perfect is voor de combinatie tussen fotografie en videografie en een uitstekende beeldkwaliteit biedt met 33 Megapixels en 4K video-opnamen in 60p. Als een hybride camera biedt het het beste van beide werelden. Dit is waarom deze op de vijfde plek in de lijst staat:

De camera heeft een Exmor R-sensor met 33 MP en dankzij de krachtige Bionz XR-processor levert de A7 IV uitstekende beelden in alle lichtomstandigheden. De kleurentechnologie en creatieve modi zijn geoptimaliseerd om levendige kleuren vast te leggen in jouw persoonlijke stijl.

De autofocus van de A7 IV maakt gebruik van de nieuwste technologie voor realtime tracking en eye-autofocus van sony, waardoor je razendsnelle bewegende objecten, mensen en dieren kunt vastleggen, zowel als de ogen. De camera heeft een snelheid van maximaal 10 frames per seconde en is voorzien van beeldstabilisatie over 5 assen. Met de 5-assige beeldstabilisatie worden horizontale en verticale verschuivingen en rotaties om de X-, Y- en Z-as gecorrigeerd, zodat je altijd stabiele beelden krijgt, zelfs bij een hoge sluitertijd.

Voor videografen biedt de A7 IV de mogelijkheid om te filmen in 4K kwaliteit met 60p zonder pixelsamenvoeging en de keuze om te filmen in 10-bits 4:2:2 met S-CINETONE/S-LOG 3-beeldprofielen. De camera heeft ook handige videotools, zoals focuscompensatie, digitale audio interface en een structuur voor warmteafvoer.

Daarnaast is de camera uitgerust met verschillende connectiviteitsopties, waaronder wifi, bluetooth en NFC. Hierdoor kun je eenvoudig beelden delen en overzetten naar je smartphone of tablet.

De A7 IV heeft een robuuste, weerbestendige behuizing en is dus perfect geschikt voor gebruik onder verschillende weersomstandigheden. Ook is de camera compatibel met verschillende accessoires, zoals externe flitsers en microfoons.

Kortom, de Sony A7 IV is een veelzijdige en geadvanceerde camera die zowel fotografen als videografen veel te bieden heeft. Dit is volgens mij dus de beste hybride camera voor mensen die zowel professionele foto’s als video’s willen maken.

De top 5 beste APS-C systeemcamera's 2023

Voor de fotografen die opzoek zijn naar de beste systeemcamera’s met een APS-C sensor heb ik ook een lijst gemaakt. Dit zijn absoluut de beste systeemcamera’s met een APS-C sensor en bieden allemaal een super waarde voor hun prijs.  Bekijk hieronder de lijst die ik voor jullie heb samengesteld met de top 5 beste APS-C systeemcamera’s van 2023:

Fujifilm X-T5

Pluspunten
Minpunten

De Fujifilm X-T5 is de perfecte APS-C systeemcamera.

De Fujifilm X-T5 is een APS-C systeemcamera van november 2022 met een superstrakke retrolook. Ikzelf vind dit eigenlijk de perfecte camera. Deze camera is supergoed voor de prijs en biedt hoogwaardige functies en specificaties die je kunt gebruiken als zowel amateur als professional. Ik heb de Fujifilm X-T5 op de eerste plaats gezet van de beste APS-C systeemcamera’s vanwege de volgende redenen:

De camera is uitgerust met een 40.2-megapixel APS-C CMOS-sensor. De Fujifilm X-T5 heeft een X-processor 5 waardoor deze camera razendsnel is. Deze processor is tot wel 4x sneller dan het vorige model, de Fujifilm X-T4.

De autofocus-technologie van de Fujifilm X-T5 is ook weer een topper. De camera maakt namelijk gebruik van Deep Learning Artificial Intelligence autofocus die razendsnel en nauwkeurig is en het mogelijk maakt om ook weer onderwerpen, personen en dieren snel te volgen. In combinatie met de mechanische burst en de processorsnelheid van deze systeemcamera schiet je maar liefst 15 foto’s per seconde met de mechanische sluiter en 20 foto’s per seconde met de elektronische sluiter.

Daarnaast is de Fujifilm X-T5 voorzien van 5-assige in-body image stabilization tot 7 stops, waardoor trillingen en bewegingen tijdens het fotograferen worden gedrukt en je scherpe foto’s en video’s kunt blijven maken, ook al heb je trillende handen. Met de 5-assige beeldstabilisatie worden horizontale en verticale verschuivingen en rotaties om de X-, Y- en Z-as gecorrigeerd, zodat je altijd stabiele beelden krijgt, zelfs bij een hoge sluitertijd.

Nog een topfunctie van de Fujifilm X-T5 is de mogelijkheid om zowel in 6K (3240 x 5760 pixels) als in 4K (2160 x 3840 pixels) video’s te schieten.

De handige functies van de Fujifilm X-T5 zijn onder andere de WiFi- en Bluetooth-connectiviteit, waardoor je je foto’s en video’s snel en gemakkelijk kunt overzetten naar andere apparaten.

De batterijduur van de camera is best goed. Met de NP-W235-batterij kun je tot 700 foto’s per lading maken.

Oftewel, als je op zoek bent naar de perfecte APS-C systeemcamera in verhouding tot de prijs, dan is de Fujifilm X-T5 een goede keuze voor jou.

Canon EOS M50 Mark II

Canon EOS M50 Mark II

Pluspunten
Minpunten

De Canon EOS M50 Mark II is de meest compacte en gebruiksvriendelijke APS-C systeemcamera.

De Canon EOS M50 Mark II is een systeemcamera uit Oktober 2020 die ontworpen is voor zowel professionele foto- als videografen. Deze camera is populair vanwege de vele functies die het biedt. Hoewel het niet het topmodel van Canon is, is het nog steeds een geweldige camera die geschikt is voor een breed scala aan opnames. Deze staat op nummer 2 op de lijst van de beste APS-C systeemcamera’s.

De camera is voorzien van een APS-C CMOS-sensor met 24,1 megapixels, wat meer dan voldoende is voor de meeste fotografen. De autofocus-technologie van de Canon EOS M50 Mark 2 is sterk en maakt gebruik van Dual Pixel CMOS AF, wat voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling zorgt. Deze technologie maakt het ook mogelijk om gezichts- en oogdetectie AF te gebruiken, waardoor het gemakkelijker wordt om mensen en dieren scherp in beeld te houden.

Als we kijken naar de schietsnelheid van de Canon EOS M50 Mark 2, kan deze systeemcamera tot 10 foto’s per seconde schieten in de burst-modus in zowel JPEG als RAW bestandsformaat. 

Een andere belangrijke functie van de Canon EOS M50 Mark 2 is de mogelijkheid om in 4K (3840 x 2160 pixels) te filmen met 24 frames per seconde. Dit geeft je de mogelijkheid om hoge resolutie video’s te maken. De camera biedt ook verschillende kleurprofielen, waaronder de Canon Log en HDR PQ, die zorgen voor een breed kleurengamma en meer flexibiliteit bij het nabewerken van de kleuren en belichting in je beelden.

De handige functies van de Canon EOS M50 Mark 2 zijn onder andere WiFi en Bluetooth, waardoor je je foto’s en video’s snel en gemakkelijk kunt overzetten naar andere apparaten.

De batterijduur van de camera is slecht vergeleken met andere systeemcamera’s in deze klasse, met de LP-E12N-batterij kun je tot 305 foto’s per lading maken.

Kortom, als je op zoek bent naar de meest compacte en gebruiksvriendelijke APS-C systeemcamera met veel functies voor een prima prijs, dan is de Canon EOS M50 Mark 2 de juiste keuze voor jou.

Sony A6400

Pluspunten
Minpunten

De Sony A6400 is de beste systeemcamera onder de €1000.

De Sony A6400 is een systeemcamera uit Januari 2019 die geschikt is voor zowel hobby fotografen als vloggers. Het is een geweldige camera die populair is vanwege de vele functies die het biedt. Deze camera staat op nummer 3 van de beste APS-C systeemcamera’s.

De camera is voorzien van een APS-C Exmor CMOS-sensor met 24,2 megapixels, wat meer dan voldoende is voor de meeste fotografen en vloggers. De autofocus-technologie van de Sony A6400 is sterk en maakt gebruik van 425 fasedetectie autofocuspunten, wat voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling zorgt. Deze technologie maakt het ook mogelijk om gezichts- en oogdetectie AF te gebruiken, waardoor het gemakkelijker wordt om mensen en dieren scherp in beeld te houden. Een leuk feitje: deze systeemcamera had in 2019 de snelste autofocus op de markt omdat deze camera in 0.02 seconden scherp kan stellen.

Als we kijken naar de schietsnelheid van de Sony A6400, kan deze systeemcamera tot 11 foto’s per seconde schieten in de burst-modus in zowel JPEG als RAW bestandsformaat. Qua buffergrootte kun je 116 foto’s schieten achter mekaar.

Een andere belangrijke functie van de Sony A6400 is de mogelijkheid om in 4K (3840 x 2160 pixels) te filmen met 30 frames per seconde. Dit geeft je de mogelijkheid om hoge resolutie video’s te maken als vlogger. De camera biedt ook verschillende kleurprofielen, waaronder S-Log2 en S-Log3, die zorgen voor een breed kleurengamma en meer flexibiliteit bij het nabewerken van de kleuren en belichting in je beelden.

De handige functies van de Sony A6400 zijn onder andere WiFi en Bluetooth, waardoor je je foto’s en video’s snel en gemakkelijk kunt overzetten naar andere apparaten.

De batterijduur van de camera is redelijk in vergelijking met andere systeemcamera’s in deze klasse, met de NP-FW50-batterij kun je tot 360 foto’s per lading maken.

Kortom, als je op zoek bent naar een veelzijdige systeemcamera voor het vloggen of fotograferen met veel functies voor een goede prijs, dan is de Sony A6400 een uitstekende keuze voor jou.

Canon EOS R10

Pluspunten
Minpunten

De Canon EOS R10 is de beste systeemcamera voor beginners.

De Canon EOS R10 is een instap APS-C-systeemcamera uit mei 2022. Canon heeft bij dit model veel bespaard op leukigheden en uiterlijk, zodat er meer waarde zit in de specificaties en beeldkwaliteit. Deze camera staat op nummer 4 van de beste APS-C-systeemcamera’s van 2023.

Deze systeemcamera voor beginners heeft een APS-C 24,2-megapixel CMOS-sensor en een geavanceerde DIGIC X-beeldprocessor, waardoor je 15 foto’s per seconde kunt schieten met de mechanische sluiter. Dit is leuk voor actiefotografen die geen enkele foto willen missen.

De Canon EOS R10 is ook uitgerust met de snelle Dual Pixel autofocus van Canon en heeft een uitgebreide detectietechnologie voor mens, dier en auto. Dit is een geweldige optie voor autofotografen zoals ikzelf. Zo kun je foto’s maken van auto’s op het circuit zonder dat ze onscherp worden, mits je de juiste instellingen gebruikt.

Even over de videofunctie, die is behoorlijk indrukwekkend. De Canon EOS R10 kan met 4K-filmen op 60 frames per seconde, mede dankzij de DIGIC X-beeldprocessor. Helaas heeft deze systeemcamera geen LOG-beeldprofiel, waardoor je minder vrijheid hebt voor een hoger dynamisch bereik en voor postproductie om kleuren en belichting aan te passen in je videobewerkingssoftware.

Als we het hebben over het uiterlijk van de Canon EOS R10, dan is het een lichte, compacte camerabody die zeer gebruiksvriendelijk is, ideaal voor beginners.

Tot slot de handige functies. De Canon EOS R10 heeft connectiviteit via wifi en Bluetooth, waarmee je foto’s direct draadloos kunt overzetten naar verschillende apparaten. Ook is deze systeemcamera stofdicht en waterbestendig.

De Canon EOS R10 maakt gebruik van de LP-E17-batterij van Canon en kan gemiddeld 425 foto’s maken per lading.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste systeemcamera voor beginners, dan is de Canon EOS R10 de beste keuze voor jou.

Canon EOS R7

Pluspunten
Minpunten

De Canon EOS R7 is de beste hybride budget APS-C systeemcamera voor foto & videografen

Als laatste op de lijst van de beste APS-C systeemcamera’s heb ik staan: de Canon EOS R7. Deze APS-C systeemcamera is uitgebracht in juni 2022. De Canon EOS R7 wordt, net als de EOS R10, beschouwd als een lichtgewicht systeemcamera met zwaargewicht functies. Ook deze R7 van de Canon EOS R serie behoort weer tot de nieuwe verbluffende generatie van de Canon APS-C camera’s. Laten we kijken wat deze systeemcamera ons brengt.

De Canon EOS R7 is uitgerust met een hoge kwaliteit 32.5 megapixel APS-C CMOS-sensor. Deze welbekende Canon CMOS-sensor is een krachtige en effectieve sensor met snelle autofocus, zodat je nooit een detail mist.

De Canon EOS R7 beschikt weer over de DIGIC X-beeldprocessor voor een supersnelle werking rondom alle taken van het maken van een foto of hoge resolutie video’s. Ook helpt deze sensor bij het verkrijgen van betere beeldkwaliteit en belichting in lastige lichtomstandigheden. De processor maakt het mogelijk om snel bewegende objecten, dieren en mensen vast te leggen zonder ze te missen. Met de Canon EOS R7 behaal je 15 foto’s per seconde met de mechanische sluiter en 23 foto’s met de elektronische sluiter. Zeer snel dus!

Even over de autofocus van deze Canon EOS R7. Ook deze maakt weer gebruik van de Dual Pixel CMOS AF-technologie. Zo gebruikt de EOS R7 elke pixel op de sensor om focus te detecteren met een dekking van 100% in maximaal 651 zones.

Als we het gaan hebben over de videofunctie van deze systeemcamera, worden we ook weer weggeblazen, want 4k is volgens mij het nieuwe normaal, toch? Ook op de Canon EOS R7 maak je 4k video-opnamen op 60 frames per seconde en zelfs op 10-bits via sampling op de Canon Log 3. Op full HD wordt 120 frames per seconde ondersteund. Ook kun je HDR-producties creëren met deze systeemcamera met de HDR-PQ-opname functie via de micro-HDMI poort op 4K 60 frames per seconde.

Nu gaan we naar de handigheidjes. De Canon EOS R7 bezit een 3-inch Vari-angle OLED touchscreen beeldschermpje met 1,62 miljoen dots. Dit houdt in dat je het beeldschermpje kunt draaien en kantelen, handig voor opnames uit alle hoeken en maten. Dit beeldscherm heeft zo goed als geen vertraging en kan de verversingssnelheid van 120 frames per seconde op full HD ook daadwerkelijk aan.

Dan de batterij. De EOS R7 maakt gebruik van de Canon LP-E6NH batterij. De batterij gaat prima mee op deze camera. Zo kan deze gemiddeld 490 foto’s maken per lading.

Ben je op zoek naar de beste budget APS-C systeemcamera van 2023? Dan is de Canon EOS R7 de perfecte keuze voor jou.

De beste systeemcamera's volgens de DPReview awards

Beste camera's volgens de DPReview awards

De DPReview Awards is een jaarlijkse competitie georganiseerd door DPReview.com, een toonaangevende website voor fotografie en camerareviews. De competitie maakt de beste camera’s en accessoires bekend die het afgelopen jaar zijn uitgebracht en beoordeelt ze op basis van verschillende criteria, waaronder beeldkwaliteit, prestaties, design en waarde.

Een van de categorieën in de DPReview Awards is de “Beste systeemcamera”, die wordt toegekend aan de systeemcamera die volgens DPReview.com het beste presteert op alle vlakken. De winnaars worden gekozen door de redactie van DPReview.com, die uitgebreide tests en beoordelingen uitvoert van alle deelnemende producten.

De DPReview Awards is een belangrijk evenement in de fotografiewereld en worden vaak gevolgd door zowel professionele fotografen als enthousiaste amateurs. Het is een erkenning voor de innovatie en technologische vooruitgang die elk jaar plaatsvindt in de wereld van de digitale fotografie en cameraproductie.

Sony A7R V

De Sony A7R V systeemcamera gebruikt Artificial Intelligence technologie om snel en precies scherp te stellen op onderwerpen, zoals mensen, dieren, auto’s en vliegtuigen. De camera maakt prachtige foto’s met levendige kleuren, zelfs in lastige lichtomstandigheden, dankzij de geavanceerde beeldsensor en processor. Het kan ook video’s opnemen in 8K- en 4K-kwaliteit en heeft handige functies zoals beeldstabilisatie en focuscompensatie. Deze camera is speciaal gemaakt voor professionele fotografen en heeft een stevige behuizing, een groot scherm en snelle verbindingen om foto’s en video’s snel over te zetten naar je computer. Om de beste resultaten te krijgen, kun je gebruik maken van de originele Sony-lenzen. De A7R V heeft de DPReview golden award gewonnen.

Canon EOS R6 Mark II

De Canon R6 Mark II is een fullframe systeemcamera met een 24.2 megapixel sensor die geschikt is voor zowel foto- als videografie. Deze systeemcamera heeft de DPReview Golden award gewonnen. De DIGIC X-processor zorgt voor snelle burst-opnames en hoge kwaliteit 4K-video op 60 frames per seconde, zelfs bij weinig licht. De camera heeft ook een geavanceerd autofocus-systeem met onderwerpdetectie en -tracering voor de beste scherpstelling. De 5-assige in-body beeldstabilisatie tot 7 stops zorgt voor een stabiel beeld en het apparaat heeft een elektronische zoeker en vari-angle LCD-touchscreen. De camera is ontworpen voor intuïtieve bediening en heeft diverse bedieningsknoppen op de body.

Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S systeemcamera heeft een 26.16 megapixel X-Trans CMOS 5 HS-sensor die 4x sneller leest dan vorige camera’s dankzij een Stacked Layer structuur. De camera schiet 40 foto’s per seconde in burstmodus zonder black-outs en maakt met de elektronische sluiter 1000 JPEG’s of 1000 RAW-opnames achter elkaar met snelheden van 30 of 20 beelden per seconde. Filmen doe je in maximaal 6.2K met 30 frames per seconde, met 120fps voor 4K slow motion en ondersteuning van diverse codecs waaronder ProRes. Het autofocussysteem maakt onderscheid tussen mensen, dieren en voertuigen en de 5-assige beeldstabilisatie vangt tot 7 stops cameratrillingen op. De camerabody is gemaakt van aluminium en heeft een grote greep, twee geheugenkaartsleuven en een elektronische viewfinder met een resolute van 5.76 megapixel en een vergrotingsfactor van 0.8x. Er komt ook een optionele add-on beschikbaar waarmee bestanden draadloos en bedraad kunnen worden overgezet naar een LAN netwerk of computer. De Fujifilm X-H2S heeft ook de DPReview Golden award gewonnen.

Leica M11

De Leica M11 is een camera met een vernieuwd ontwerp en een backside illuminated (BSI) CMOS-sensor die zorgt voor helderdere en betere kleuren bij weinig licht. De sensor is uitgerust met triple resolution technologie die fotografen kunnen gebruiken om 60, 36 of 18 megapixel output te selecteren. De Maestro III-beeldprocessor zorgt voor een groot dynamisch bereik en verbeterde ISO-gevoeligheid. De camera heeft ook een elektronische sluiter voor snellere sluitertijden en een vertrouwd ontwerp met zoeker en een 2,95-inch Active Matrix TFT-touchdisplay. Het heeft een vernieuwde behuizing en een krachtige accu. De M11 beschikt ook over een USB-C poort, een intern geheugen van 64GB en is de eerste camera uit de M-serie zonder verwijderbare grondplaat. Ook deze systeemcamera heeft de DPReview Golden award gewonnen.

De beste systeemcamera's volgens de TIPA awards

Beste camera's volgens de TIPA awards

De Technical Image Press Association (TIPA) Awards zijn prijzen die elk jaar worden uitgereikt aan de beste en meest innovatieve producten in de fotografie- en imagingindustrie. Er is een internationale jury van experts die de nieuwste en meest geavanceerde technologieën en innovaties in de industrie beoordelen en de winnaars selecteren.

Een van de categorieën waarvoor de TIPA Awards worden uitgereikt, is systeemcamera’s. Om een TIPA Award te winnen, moet een systeemcamera de jury overtuigen met zijn technische kwaliteit en innovatie. Er wordt gekeken naar de beeldkwaliteit, gebruiksgemak en creatieve functies.

De TIPA Awards zijn belangrijk omdat ze de beste producten in de fotografie- en imagingindustrie erkennen en de consument helpen bij het maken van een keuze. Elk jaar worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse TIPA Awards Ceremony in Duitsland.

OM System OM-1

De OM System OM-1 is de beste Micro Four Thirds systeemcamera volgens de TIPA

De OM SYSTEM OM-1 camera heeft een nieuw ontwikkelde 20 megapixel Stacked BSI Live MOS-sensor die zorgt voor spectaculaire resolutie, levendige kleuren en haarscherpe beelden met bijna geen ruis. De camera is compact, lichtgewicht en biedt meer opnamevrijheid en een hoge beeldkwaliteit. Met de 120fps burst RAW hoef je nooit meer een belangrijk moment te missen en het standaard ISO-gevoeligheidsbereik van 25600 is uitbreidbaar tot 102400, wat fotograferen bij weinig licht mogelijk maakt. De camera is IP-53 weerbestendig en heeft in-body beeldstabilisatie tot 8-stops zodat je een stil beeld hebt. De TruePic X beeldprocessor zorgt voor een razendsnelle verwerking van beelden en de 1053 Point Cross Type AF zorgt voor 100% nauwkeurige scherpstelling over het hele beeldgebied. De OM-1 heeft uitgebreide videomogelijkheden en een opnieuw ontworpen menu-interface voor meer gebruiksgemak. Deze systeemcamera heeft een TIPA award gewonnen.

Sony A7 IV

De Sony A7 IV is de beste full-frame expert systeemcamera volgens de TIPA

De Sony A7 IV camera heeft een backside illuminated fullframe Exmor R-sensor met 33 megapixel en een BIONZ XR beeldprocessor, waardoor het prachtige beelden van professionele kwaliteit produceert, zelfs bij weinig licht. Je kunt ermee filmen in Super35-modus en fullframe-modus, met 4K-resolutie op 60frames per seconde of 30frames per seconde met 7K-oversampling. De camera heeft Realtime tracking en Eye-autofocus voor mens en dier, fotografeert met een snelheid van maximaal 10 beelden per seconde en heeft een comfortabel en gebruiksvriendelijk ontwerp met een verstelbaar touchscreen, 5-assige in-body beeldstabilisatie en een gebruiksvriendelijk menusysteem. De Sony A7 IV is geschikt voor het maken van beelden van bioscoopkwaliteit en biedt livestreaming in 4K of Full HD en gemakkelijk delen van je beelden via USB-C, wifi en bluetooth. Daarom dat de TIPA deze camera een award heeft gegeven. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

Nikon Z9

De Nikon Z9 is de beste fullframe professionele systeemcamera volgens de TIPA

De Nikon Z9 is een razendsnelle professionele systeemcamera met een 493-punts autofocussysteem en 3D-tracking voor het vastleggen van verschillende onderwerpen. Het biedt de mogelijkheid om te filmen in 8K en 4K met verschillende snelheden, ondersteund door volledige AF/AE en oogdetectie AF. De camera schiet 120 foto’s per seconde in volledige resolutie op jpeg en heeft ongekende scherptediepte bij weinig licht. Het heeft een kantelbaar scherm over 4 assen en geoptimaliseerde ergonomie. De Z9 biedt constant zichtbaar beeld in realtime, met de helderste weergave via de elektronische zoeker en Dual Stream technologie. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is de systeemcamera met de beste innovaties volgens de TIPA

De Canon EOS R3 is een nieuwe EOS-camera met een volledig nieuwe sensor en een krachtige beeldprocessor. Met de elektronische sluiter kun je 30 (RAW-)beelden per seconde schieten, terwijl de mechanische sluiter snelheden tot 12 foto’s per seconde aankan. De Dual Pixel CMOS AF II zorgt voor betere scherpstelling, terwijl de camera ook geschikt is voor het maken van 6K RAW-video’s met 8 stops beeldstabilisatie. De camera is weerbestendig en kan worden bediend via Canon’s Eye Control AF-systeem. De EOS R3 is ook compatibel met de Mobile File Transfer-app voor smartphones en heeft bedrade LAN-aansluitingen en 5GHz wifi. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

Leica M11

De Leica M11 is de beste rangefinder systeemcamera volgens de TIPA

De Leica M11 is een camera met een vernieuwd ontwerp en een backside illuminated (BSI) CMOS-sensor die zorgt voor helderdere en betere kleuren bij weinig licht. De sensor is uitgerust met triple resolution technologie die fotografen kunnen gebruiken om 60, 36 of 18 megapixel output te selecteren. De Maestro III-beeldprocessor zorgt voor een groot dynamisch bereik en verbeterde ISO-gevoeligheid. De camera heeft ook een elektronische sluiter voor snellere sluitertijden en een vertrouwd ontwerp met zoeker en een 2,95-inch Active Matrix TFT-touchdisplay. Het heeft een vernieuwde behuizing en een krachtige accu. De M11 beschikt ook over een USB-C poort, een intern geheugen van 64GB en is de eerste camera uit de M-serie zonder verwijderbare grondplaat. Deze systeemcamera heeft de TIPA award gewonnen. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

Panasonic Lumix DC-GH6

De Panasonic Lumix DC-GH6 is de beste professionele 4K hybride systeemcamera volgens de TIPA

De Panasonic Lumix DC-GH6 systeemcamera heeft verschillende functies om hoogwaardige video- en foto-opnames te maken. De ventilator zorgt voor een optimale warmteafvoer, zodat je onbeperkt video’s kunt opnemen tot 4K60 4:2:2 10-bit zonder oververhitting. Met de GH6 kun je intern opnemen in ProRes 422 HQ, slow motion beelden opnemen met 300 frames per seconde in Full HD en beeldstabilisatie gebruiken om tot 7,5 stops aan beweging weg te halen. Verder kun je foto’s maken tot 100 megapixels, beschikt de camera over een dynamisch bereik tot 13+stops en volledige V-Log/V-Gamut voor een breed kleurenspectrum en een groot dynamisch bereik. De GH6 beschikt ook over een 4-kanaals audio-opnamesysteem en een nieuwe Live MOS-sensor en Venus Engine-processor. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

Canon EOS R5 C

De Canon EOS R5 C is de beste professionele 8K hybride systeemcamera volgens de TIPA

De Canon EOS R5 C is een professionele full-frame camera die prachtige 8K-cinematische video’s opneemt met een resolutie van 30fps en 60fps met een externe voeding. Het biedt ook 4K-opnamen tot 120fps en 45-megapixel foto’s met een burst-snelheid tot 20fps. De camera is uitgerust met een Canon RF-vatting die compatibel is met RF-objectieven en EF-objectieven via een adapter. Het beschikt over geavanceerde autofocus- en beeldstabilisatiefuncties en biedt uitgebreide connectiviteitsopties en professionele opnameformaten en -gereedschappen. Het heeft een compact en lichtgewicht ontwerp met actieve koeling. Deze systeemcamera heeft ook een TIPA award gewonnen.

De beste systeemcamera's volgens de EISA awards

Beste camera's volgens de EISA awards

Jaarlijks reikt de European Imaging and Sound Association (EISA) prijzen uit aan producten in de fotografie- en elektronica-industrie. Een van de categorieën waarin EISA prijzen uitreikt, is voor systeemcamera’s.

De criteria voor het beoordelen van systeemcamera’s omvatten prestaties, kenmerken en gebruiksgemak. De EISA-jury bestaat uit deskundigen uit verschillende Europese landen op het gebied van fotografie en elektronica. Zij beoordelen de systeemcamera’s aan de hand van verschillende factoren zoals beeldkwaliteit, autofocus, bediening en innovatie.

Een systeemcamera kan een EISA-prijs winnen als deze als beste in zijn categorie wordt beoordeeld. Er zijn verschillende categorieën waarin systeemcamera’s genomineerd kunnen worden, zoals “Advanced Camera”, “Camera Innovation” en “Professional Camera”. De winnaars worden elk jaar in augustus bekendgemaakt.

De EISA-prijzen voor systeemcamera’s worden al sinds 2012 uitgereikt. Sindsdien hebben camerafabrikanten zoals Sony, Panasonic en Fujifilm meerdere EISA-prijzen gewonnen voor hun systeemcamera’s.

Nikon Z9

De Nikon Z9 is de camera van het jaar volgens de EISA

De Nikon Z9 is een razendsnelle professionele systeemcamera met een 493-punts autofocussysteem en 3D-tracking voor het vastleggen van verschillende onderwerpen. Het biedt de mogelijkheid om te filmen in 8K en 4K met verschillende snelheden, ondersteund door volledige AF/AE en oogdetectie AF. De camera schiet 120 foto’s per seconde in volledige resolutie op jpeg en heeft ongekende scherptediepte bij weinig licht. Het heeft een kantelbaar scherm over 4 assen en geoptimaliseerde ergonomie. De Z9 biedt constant zichtbaar beeld in realtime, met de helderste weergave via de elektronische zoeker en Dual Stream technologie. Deze systeemcamera is de eerste van de lijst die een EISA award heeft gewonnen.

OM System OM-1

De OM System OM-1 is de beste Micro Four Thirds systeemcamera volgens de EISA

De OM SYSTEM OM-1 camera heeft een nieuw ontwikkelde 20 megapixel Stacked BSI Live MOS-sensor die zorgt voor spectaculaire resolutie, levendige kleuren en haarscherpe beelden met bijna geen ruis. De camera is compact, lichtgewicht en biedt meer opnamevrijheid en een hoge beeldkwaliteit. Met de 120fps burst RAW hoef je nooit meer een belangrijk moment te missen en het standaard ISO-gevoeligheidsbereik van 25600 is uitbreidbaar tot 102400, wat fotograferen bij weinig licht mogelijk maakt. De camera is IP-53 weerbestendig en heeft in-body beeldstabilisatie tot 8-stops zodat je een stil beeld hebt. De TruePic X beeldprocessor zorgt voor een razendsnelle verwerking van beelden en de 1053 Point Cross Type AF zorgt voor 100% nauwkeurige scherpstelling over het hele beeldgebied. De OM-1 heeft uitgebreide videomogelijkheden en een opnieuw ontworpen menu-interface voor meer gebruiksgemak. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Canon EOS R7

De Canon EOS R7 is de beste APS-C systeemcamera volgens de EISA

De Canon EOS R7 heeft een 32,5 megapixel APS-C CMOS-sensor die zorgt voor hoge beeldkwaliteit en snelheid bij het fotograferen en filmen. De DIGIC X-beeldprocessor maakt het mogelijk om snel continu-opnamen te maken en video’s met hoge resolutie op te nemen. De camera heeft een razendsnelle autofocus en 5-assige in-body beeldstabilisatie met auto-level technologie, wat handig is bij weinig licht. Ook is de camera geoptimaliseerd voor video-opnames met 4K-resolutie en slow motion-weergave. Verder heeft de R7 een 2,36m-Dot elektronische zoeker en een vari-angle touchscreen, evenals verschillende connectiviteitsopties zoals wifi en bluetooth. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Sony A7 IV

De Sony A7 IV is de beste fullframe systeemcamera volgens de EISA

De Sony A7 IV camera heeft een backside illuminated fullframe Exmor R-sensor met 33 megapixel en een BIONZ XR beeldprocessor, waardoor het prachtige beelden van professionele kwaliteit produceert, zelfs bij weinig licht. Je kunt ermee filmen in Super35-modus en fullframe-modus, met 4K-resolutie op 60frames per seconde of 30frames per seconde met 7K-oversampling. De camera heeft Realtime tracking en Eye-autofocus voor mens en dier, fotografeert met een snelheid van maximaal 10 beelden per seconde en heeft een comfortabel en gebruiksvriendelijk ontwerp met een verstelbaar touchscreen, 5-assige in-body beeldstabilisatie en een gebruiksvriendelijk menusysteem. De Sony A7 IV is geschikt voor het maken van beelden van bioscoopkwaliteit en biedt livestreaming in 4K of Full HD en gemakkelijk delen van je beelden via USB-C, wifi en bluetooth. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Fujifilm X-T30 II

De Fujifilm X-T30 II is de beste koop systeemcamera volgens de EISA

De Fujifilm X-T30 II is een systeemcamera met een 26.1 megapixel APS-C sensor die voor een hoge beeldkwaliteit zorgt. De X-Processor 4 beschikt over 4 processorkernen wat zorgt voor snellere beeldverwerking. De camera kan continu opnames maken met 8 beelden per seconde met de mechanische sluiter en zelfs 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter en een crop van 1.25x. De autofocus is verbeterd waardoor de camera scherp kan stellen in slechts 0.02 seconde, ook op bewegende onderwerpen. Video’s kunnen worden opgenomen in 4K met 30 frames per seconde. De automatische stand is geüpgraded met een vernieuwd algoritme en de camera heeft een ingebouwde Bluetooth-functie voor draadloos delen en bediening op afstand. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is de beste professionele systeemcamera volgens de EISA

De Canon EOS R3 is een nieuwe EOS-camera met een volledig nieuwe sensor en een krachtige beeldprocessor. Met de elektronische sluiter kun je 30 (RAW-)beelden per seconde schieten, terwijl de mechanische sluiter snelheden tot 12 foto’s per seconde aankan. De Dual Pixel CMOS AF II zorgt voor betere scherpstelling, terwijl de camera ook geschikt is voor het maken van 6K RAW-video’s met 8 stops beeldstabilisatie. De camera is weerbestendig en kan worden bediend via Canon’s Eye Control AF-systeem. De EOS R3 is ook compatibel met de Mobile File Transfer-app voor smartphones en heeft bedrade LAN-aansluitingen en 5GHz wifi. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Panasonic Lumix DC-GH6

De Panasonic Lumix DC-GH6 is de beste hybride foto/video systeemcamera volgens de EISA

De Panasonic Lumix DC-GH6 systeemcamera heeft verschillende functies om hoogwaardige video- en foto-opnames te maken. De ventilator zorgt voor een optimale warmteafvoer, zodat je onbeperkt video’s kunt opnemen tot 4K60 4:2:2 10-bit zonder oververhitting. Met de GH6 kun je intern opnemen in ProRes 422 HQ, slow motion beelden opnemen met 300 frames per seconde in Full HD en beeldstabilisatie gebruiken om tot 7,5 stops aan beweging weg te halen. Verder kun je foto’s maken tot 100 megapixels, beschikt de camera over een dynamisch bereik tot 13+stops en volledige V-Log/V-Gamut voor een breed kleurenspectrum en een groot dynamisch bereik. De GH6 beschikt ook over een 4-kanaals audio-opnamesysteem en een nieuwe Live MOS-sensor en Venus Engine-processor. Deze systeemcamera heeft ook een EISA award gewonnen

Meest gestelde vragen

Dit zijn systeemcamera's die dit jaar verwachten op de markt te komen:

 • Canon EOS R1

 • Canon EOS RS

 • Canon EOS R5 Mark II

 • Canon EOS R8

 • Nikon Z8

 • Nikon Z6 III

 • Nikon Z7 III

 • Sony A9 III

 • De Canon EOS R5 is de systeemcamera met de beste beeldkwaliteit door zijn 45-megapixel full-frame CMOS-sensor en Dual Pixel CMOS AF II-technologie.
 • De Canon EOS R5 is de camera met de beste autofocus functie met maarliefst 5.940 autofocus posities. 
 • De sony Alpha camera's hebben in het algemeen de meeste optie's om het gebruik makkelijk en handig te maken.
 • De sony A7IV Wint het als het gaat over de beste build-in systeemcamera stabilisatie. De sony A7IV beschikt over een 5-assige beeldstabilisatie genaamd SteadyShot.
 • De beste systeemcamera voor professionele fotografen is de Nikon Z9. De Nikon Z9 is de camera van het Jaar geworden volgens de EISA rewards.
 • Volgens ons is de Canon EOS M50 de beste entry-level systeemcamera voor beginners door de 24.1 APS-C sensor, 10fotos per seconden op burst, 4K video en de Dual Pixel CMOS AF technologie van Canon.
 • De nieuwe Sony A7IV is de beste keuze voor videografen door de 33 megapixels sensor, razendsnelle Bionz XR processor en de 4K 120FPS Functie in 10-bits kleuren waarbij je ook nogeens gebruik kunt maken van de Sony S-LOG3 en S-GAMUT kleurprofielen.

Over de auteur van dit artikel

Robin ten Bos
Robin ten Bos

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.

Neem een kijkje op de website van mijn bedrijf TenBosVisuals.

Bekijk relevante artikelen: