Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Opslag » Beste SD-kaarten voor camera’s

Beste SD-kaarten voor camera's

Beste SD-kaarten voor camera's

Het kiezen van de juiste SD-kaart voor jouw camera is een cruciale vereiste voor het maken van goede foto’s. Je vraagt je misschien af welke SD-kaart geschikt is voor jouw camera. Met het uitgebreide aanbod van verschillende soorten en formaten SD-kaarten die momenteel beschikbaar zijn, kan het begrijpen van de technische specificaties en het bepalen van de optimale keuze voor jouw camera verwarrend en tijdrovend zijn. Een juiste keuze van een SD-kaart kan het verschil maken tussen het succesvol vastleggen van onvergetelijke momenten en het missen van belangrijke foto’s vanwege technische of snelheidsproblemen. In dit artikel zal ik advies geven over de beste SD-kaarten voor camera’s.

Wil je nu weten wat al die SD-kaartklassen en formaten betekenen die je tegenkomt in dit artikel? Bekijk dan mijn blog, waarin ik uitleg over de verschillende soorten SD-kaarten voor jouw camera.

Inhoudsopgave

Beste SD kaart voor spiegelreflexcamera's

Over het algemeen worden SD-kaarten van klasse 10 of hoger aanbevolen voor gebruik in combinatie met de gemiddelde midden-klasse spiegelreflexcamera. Een van de meest vooraanstaande SD-kaarten op de markt is de SanDisk Extreme Pro SD-kaart. Deze kaart is beschikbaar in verschillende capaciteiten en schrijfsnelheden en heeft een levenslange beperkte garantie.

SanDisk SDXC Ultra 64GB

SDXC Memory Card Western Digital SDSDUNB

Product specificaties

Leessnelheid: 140 MB/s

Video klasse: V10

UHS Klasse: U1

Type kaart: SDXC

Klasse: Class 10

Algemeen

De SanDisk SDXC Ultra Class is een veelzijdig geheugenkaarttype, doelbewust ontworpen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van diverse apparaten, waaronder digitale camera’s, camcorders, smartphones en tablets. Het fundament van dit geheugenkaarttype rust op het bieden van uitmuntende opslagcapaciteit, snelheid en betrouwbaarheid voor het veilig bewaren van diverse gegevenstypen, zoals foto’s, video’s en andere bestanden.

Opslagmogelijkheden en Snelheid

Met een indrukwekkende opslagcapaciteit van maximaal 1 terabyte streeft de SanDisk SDXC Ultra Class ernaar een overvloed aan ruimte te bieden voor het opslaan en beheren van gegevens. Deze geheugenkaart is compatibel met SDXC-geheugenkaartsleuven en onderscheidt zich door snelle overdrachtssnelheden tot 100 MB/s. Hierdoor wordt het moeiteloos om omvangrijke bestanden snel te verplaatsen tussen de geheugenkaart en andere apparaten, zoals uw computer.

Duurzaamheid en Geschiktheid

Een opvallend kenmerk van de SDXC Ultra Class is de robuuste constructie die bestand is tegen alledaagse omstandigheden. Het is waterbestendig, temperatuurbestendig, schokbestendig en röntgenbestendig, waardoor het ideaal is voor gebruik in uitdagende situaties.

De SanDisk SDXC Ultra Class manifesteert zich als een onderscheidende keuze, niet alleen vanwege de indrukwekkende opslagcapaciteit en snelle overdrachtssnelheden, maar ook vanwege zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid. Voor zowel professionals als serieuze hobbyisten voldoet deze geheugenkaart aan de eisen van een betrouwbare en krachtige gegevensopslag, waardoor het een uitstekende keuze is in diverse omstandigheden.

Beste SD kaart voor fullframe camera's

Voor optimale prestaties bij het gebruik van de gemiddelde fullframe systeemcamera, wordt aanbevolen om SD-kaarten te gebruiken met ten minste een UHS-II (U3) classificatie of hoger. Een dergelijke kaart biedt een minimale sequentiële schrijfsnelheid van 30 MB/s en is geschikt om de hoge resolutie beelden die door de camera worden vastgelegd snel op te slaan.

Indien de prestaties van de SD-kaart nog verder verbeterd moeten worden omdat je bijvoorbeeld 4k video-opnames wilt maken, kunnen gebruikers overwegen om SD-kaarten te gebruiken met een hogere classificatie, zoals UHS-III (U3)/V60.

Lexar Pro 1066x 128GB V30

Lexar SDXC Professional UHS-I 1066x 64GB

Product specificaties

Schrijfsnelheid: 120 MB/s

Leessnelheid: 160 MB/s

Video klasse: V30

UHS Klasse: U3

Type kaart: SDXC

Klasse: Class 10

Technologie voor Professionele Creaties

De Lexar Pro 1066x is een SDXC-geheugenkaart die is ontworpen met geavanceerde functies voor professionele fotografen en videografen. Met de UHS-II-technologie en ondersteuning voor de Video Performance Guarantee (VPG-65) -standaard biedt deze kaart hogere snelheden en betrouwbaarheid bij het vastleggen van 4K-video’s en andere veeleisende opnamesituaties. De indrukwekkende lees- en schrijfsnelheden tot 160 MB/s en 120 MB/s stellen gebruikers in staat snel grote hoeveelheden gegevens over te dragen, essentieel bij het vastleggen van beeldmateriaal van hoge resolutie en snelheid.

Brede Compatibiliteit

De Lexar Pro 1066x is compatibel met UHS-I-apparaten en kan worden gebruikt met diverse camera’s en apparaten die SDXC-geheugenkaarten ondersteunen. Daarnaast biedt de kaart duurzaamheid en bescherming tegen water, temperatuur, schokken en trillingen. Deze eigenschappen stellen gebruikers gerust, wetende dat hun gegevens veilig zijn opgeslagen, zelfs in veeleisende omgevingen.

Handige Tools

Naast zijn geavanceerde kenmerken beschikt de Lexar Pro 1066x over Image Rescue-software. Hiermee kunnen gebruikers verloren of per ongeluk verwijderde bestanden herstellen, een waardevolle functie voor professionals die afhankelijk zijn van hun gegevens. Kortom, deze premium geheugenkaart blinkt uit in snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid, waardoor het de ideale keuze is voor veeleisende professionals die streven naar optimale prestaties en bescherming van hun waardevolle gegevens.

Beste SD kaart voor Full HD video opnames

Bij het opnemen van hoge bitrate FULL HD (1080P) video’s is het van belang om een SD-kaart te gebruiken die in staat is om de gegevens snel genoeg te verwerken, zodat er geen haperingen of vertragingen optreden tijdens de opname. Om deze reden wordt aangeraden om gebruik te maken van SD-kaarten met een specifieke videoklasse V30 of hoger. Deze videoklasse is gericht op het garanderen van een minimale schrijfsnelheid van 30 MB/s, waardoor de kaart in staat is om continu hoge bitrate video’s op te nemen zonder vertraging. Het kiezen van een geschikte SD-kaart met de juiste videoklasse is daarom van essentieel belang voor het vastleggen van hoogwaardige videobeelden.

SanDisk Extreme Pro 64GB V30

Product specificaties

Schrijfsnelheid: 90 MB/s

Leessnelheid: 200 MB/s

Video klasse: V30

UHS Klasse: U3

Type kaart: SDXC

Klasse: Class 10

Hoogwaardige Geheugenkaart

De SanDisk SDXC Extreme Pro UHS-I U3 V30 is een geheugenkaart die is ontworpen met het oog op geavanceerde fotografische en videografische apparaten. Met een opslagcapaciteit van 64 GB biedt deze kaart voldoende ruimte om talrijke foto’s, video’s en digitale bestanden op te slaan. Wat deze kaart onderscheidt, is zijn indrukwekkende lees- en schrijfsnelheid, oplopend tot respectievelijk 200 MB/s en 90 MB/s, dankzij de Ultra High Speed (UHS-I) technologie.

Optimale Prestaties en Videokwaliteit

De kaart is niet alleen snel, maar beschikt ook over een Video Class 30 (V30) rating, waardoor het mogelijk is om video’s van zeer hoge kwaliteit vast te leggen. Of het nu gaat om Full HD-video’s of 4K Ultra HD-video’s, deze geheugenkaart kan de opnamesnelheden moeiteloos aan. Het is een betrouwbare keuze voor gebruikers die streven naar optimale prestaties en professionele videokwaliteit in hun opnamen.

Duurzaamheid in Extreme Omstandigheden

Naast zijn prestatiegerichte eigenschappen is de SanDisk 64GB SDXC Extreme Pro UHS-I U3 V30 ook gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Bestand tegen water, schokken en extreme temperaturen, biedt deze kaart betrouwbare bescherming voor gegevens, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden. Het is een ideale keuze voor zowel professionele als amateurfotografen en -videografen die een betrouwbare, snelle en duurzame geheugenkaart zoeken om hun creatieve visie vast te leggen en te bewaren.

Beste SD kaart voor 4K video opnames

Voor de opname van 4K-video’s met een hoge bitrate is het raadzaam om gebruik te maken van SD-kaarten die zijn geclassificeerd als V60 of hoger. Dergelijke kaarten garanderen een minimale schrijfsnelheid van 60 MB/s, wat essentieel is om de hoge bitrate van de 4K-video’s te verwerken en een goede beeldkwaliteit te bieden. Het is ook belangrijk om te overwegen dat SD-kaarten met hogere leessnelheden, naast het bieden van soepele videoweergave, ook in staat zijn om de overdracht van gegevens tussen de camera en computer te versnellen, wat bijdraagt aan een efficiëntere workflow en gegevensbeheer.

Lexar Pro 1800x 128GB V60

Lexar 128GB SDXC Pro UHS-II U3 V60 1800x 270MB/s geheugenkaart

Product specificaties

Schrijfsnelheid: 180 MB/s

Leessnelheid: 270 MB/s

Video klasse: V60

UHS Klasse: U3

Type kaart: SDXC

Klasse: Class 10

Geavanceerde Opslagoplossing

De Lexar 128GB SDXC Pro UHS-II U3 V60 1800x 270MB/s is een geavanceerde Secure Digital-kaart die voldoet aan de hoge eisen van professionele fotografen en videografen. Met een indrukwekkende combinatie van opslagcapaciteit, snelheid en betrouwbaarheid, biedt deze kaart een ideale oplossing voor gebruikers die veel waarde hechten aan optimale prestaties.

Snelle Gegevensoverdracht

Dankzij de royale opslagcapaciteit van 128GB biedt de kaart voldoende ruimte om aanzienlijke hoeveelheden foto’s en video’s op te slaan zonder tussentijds gegevensoverdracht. Met indrukwekkende lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 270MB/s en 1800x verlopen de gegevensoverdracht processen snel en soepel, waardoor gebruikers efficiënt kunnen werken.

Duurzaamheid en Betrouwbaarheid

De Lexar 128GB SDXC Pro UHS-II U3 V60 1800x 270MB/s biedt niet alleen indrukwekkende prestaties, maar is ook zeer duurzaam en betrouwbaar. De kaart is waterbestendig, schokbestendig, trillingsbestendig en bestand tegen röntgenstraling, waardoor deze geschikt is voor gebruik in veeleisende omstandigheden. Bovendien wordt de kaart geleverd met een beperkte levenslange garantie, waardoor gebruikers kunnen vertrouwen op langdurige prestaties en gemoedsrust krijgen.

Beste SD kaart voor 8K video opnames

Voor 8K-video-opnames met hoge bitsnelheden is de Video Speed Class 90 (V90) de meest geschikte snelheidsklasse. Met een minimale gegarandeerde schrijfsnelheid van 90 MB/s biedt deze klasse de benodigde schrijfsnelheid voor dergelijke opnames. Hoewel er ook andere snelheidsklassen bestaan zoals de V60 en V30 die hoge schrijfsnelheden bieden, zijn deze mogelijk niet geschikt voor zeer hoge bitrate 8K-video-opnames. Het is echter belangrijk op te merken dat compatibiliteitsproblemen kunnen ontstaan tussen de V90-kaart en bepaalde camera’s, daarom is het raadzaam om voor aanschaf de compatibiliteit te controleren.

Lexar Pro 2000x 256GB V90

Lexar SDXC Professional UHS-II 2000x 256GB

Product specificaties

Schrijfsnelheid: 260 MB/s

Leessnelheid: 300 MB/s

Video klasse: V90

UHS Klasse: U3

Type kaart: SDXC

Klasse: Class 10

Professionele Prestaties

De Lexar SDXC Pro UHS-II U3 V90 2000x 300MB/s is een geheugenkaart die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van professionele fotografen en videografen. Met een indrukwekkende opslagcapaciteit van 256GB biedt deze kaart meer dan voldoende ruimte om talloze RAW-foto’s en 4K-video’s op te slaan, waardoor het een ideale keuze is voor creatieve professionals die veel waarde hechten aan opslagruimte.

Snelle Gegevensoverdracht

De SDXC Pro UHS-II U3 V90 2000x 300MB/s maakt gebruik van de nieuwste UHS-II-standaard, waardoor het leessnelheden tot 300 MB/s en schrijfsnelheden tot 260 MB/s kan bereiken. Dit vertaalt zich in een aanzienlijk snellere gegevensoverdracht, waardoor grote bestanden snel en efficiënt van en naar een computer kunnen worden verplaatst. Deze snelheid is essentieel voor professionals die werken met omvangrijke mediabestanden en die hun workflow willen optimaliseren.

Duurzaamheid en Betrouwbaarheid

Met een V90-classificatie is deze geheugenkaart bij uitstek geschikt voor het opnemen van video’s in de hoogste resoluties, zoals 4K en hoger. Bovendien is de kaart bestand tegen verschillende externe factoren, zoals water, schokken, röntgenstraling en temperatuurwisselingen. Dit garandeert niet alleen optimale prestaties, maar ook de veiligheid van je waardevolle gegevens, zelfs in veeleisende omgevingen. Kortom, de Lexar 256GB SDHC Pro UHS-II U3 V90 2000x 300MB/s biedt professionals een hoogwaardige en betrouwbare oplossing voor het vastleggen en opslaan van beelden.

Meest gestelde vragen

De hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft op uw SD-kaart, hangt af van verschillende factoren. Hier een lijstje met de aangeraden opslagcapaciteit:

 • FULL HD Opnames: minimaal 32GB.
 • FULL HD Hoge bitrate Opnames: minimaal 64GB
 • 4K Opnames: minimaal 64gb
 • 4K Hoge bitrate Opnames: minimaal 128GB
 • 8K Opnames: minimaal 128GB
 • 8K Hoge bitrate Opnames: minimaal 265GB
 • Lage resolutie RAW foto's: minimaal 32gb
 • Hoge resolutie RAW foto's: minimaal 64GB

Er zijn veel verschillende merken van SD-kaarten op de markt, en sommige zijn betrouwbaarder en van betere kwaliteit dan andere. Enkele merken die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid zijn:

 1. SanDisk

 2. Lexar

 3. Kingston

 4. Samsung

 5. Transcend

De hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft op uw SD-kaart, hangt af van verschillende factoren. Hier een lijstje met de aangeraden opslagcapaciteit:

 • FULL HD Opnames: V10
 • FULL HD Hoge bitrate Opnames: V30
 • 4K Opnames: V30
 • 4K Hoge bitrate Opnames: V60
 • 8K Opnames: minimaal V60
 • 8K Hoge bitrate Opnames: V90
 • Lage resolutie RAW foto's: U1
 • Hoge resolutie RAW foto's: U3

Als je van plan bent om veel foto's en video's op te slaan en je geen back-upoptie hebt, kan het handig zijn om één grote SD-kaart te kopen. Op deze manier heb je alle bestanden op één plek en hoef je je geen zorgen te maken over het wisselen van kaarten of het kwijtraken van bestanden. Het kan ook handiger zijn om één kaart te hebben als je bijvoorbeeld onderweg bent en niet veel ruimte hebt om extra kaarten mee te nemen.

Aan de andere kant kan het handiger zijn om meerdere kleinere SD-kaarten te hebben als je jouw bestanden wilt organiseren of als je back-ups wilt maken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld op de ene kaart alleen foto's en op de andere kaart alleen video's opslaan. Als er dan iets misgaat met één kaart, heb je nog steeds een back-up van een deel van je bestanden.

 • Gebruik je SD-kaart niet als de batterij van je apparaat bijna leeg is: Als je de SD-kaart gebruikt terwijl de batterij van je apparaat bijna leeg is, kan dit schade aan de kaart veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je apparaat voldoende batterij heeft voordat je de SD-kaart gebruikt.
 • Verwijder je SD-kaart altijd veilig: Verwijder je SD-kaart nooit uit je apparaat terwijl het nog in gebruik is. Zorg ervoor dat je het veilig verwijdert voordat je het uit het apparaat haalt. Op deze manier voorkom je dat er gegevens verloren gaan en dat er schade wordt aangericht aan de kaart.
 • Houd je SD-kaart schoon: Zorg ervoor dat je SD-kaart altijd schoon en droog is. Vermijd het gebruik van de kaart in vochtige omgevingen en raak de gouden pinnen op de kaart niet aan.

 • Formatteer de kaart regelmatig: Het formatteren van je SD-kaart kan de prestaties verbeteren en eventuele corrupte bestanden of fouten herstellen. Formatteer je kaart echter niet te vaak, want dit kan de levensduur verkorten.

 • Bewaar je SD-kaart op de juiste manier: Berg je SD-kaart op in een beschermende hoes of etui en bewaar het op een droge en koele plaats. Vermijd het blootstellen van de kaart aan direct zonlicht, hitte of magnetische velden.

 • Koop een SD-kaart van hoge kwaliteit: Investeer in een SD-kaart van hoge kwaliteit, omdat deze betrouwbaarder is en meestal een langere levensduur heeft dan goedkopere kaarten.

Ja, je kan een microSD-kaart gebruiken met een adapter in plaats van een standaard SD-kaart. Een microSD-kaart heeft een kleiner formaat dan een standaard SD-kaart en past daarom niet in een standaard SD-kaartslot. Maar met behulp van een adapter kan je een microSD-kaart gebruiken in een apparaat dat alleen compatibel is met een standaard SD-kaart.

De meeste microSD-kaarten worden verkocht met een adapter, waarmee je de kaart kunt gebruiken in apparaten met een standaard SD-kaartslot. Deze adapters hebben meestal dezelfde grootte en vorm als een standaard SD-kaart, zodat ze gemakkelijk in het kaartslot kunnen worden geplaatst.

Ja, het is mogelijk om de gegevens op je SD-kaart te herstellen als deze per ongeluk is gewist of beschadigd. Er zijn verschillende hulpprogramma's en software beschikbaar waarmee je verloren gegevens van je SD-kaart kunt herstellen.

Als je SD-kaart per ongeluk is gewist, kan je proberen om de bestanden te herstellen met behulp van software voor gegevensherstel. Dit soort software kan per ongeluk gewiste bestanden op de kaart opsporen en deze terughalen.

Als je SD-kaart beschadigd is, kan je proberen om de gegevens te herstellen met behulp van speciale software voor gegevensherstel. Dit soort software kan vaak beschadigde bestanden op de kaart opsporen en repareren, waardoor je deze opnieuw kunt gebruiken.

Hier enkele applicaties die je hierbij kunnen helpen:

 • EaseUS Data Recovery Wizard
 • Recuva
 • Stellar Data Recovery
 • Disk Drill
 • PhotoRec

Je kan je SD-kaart beveiligen met een wachtwoord of encryptie om de gegevens op de kaart te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je SD-kaart te beveiligen:

 • Controleer of je SD-kaart compatibel is met de encryptiemogelijkheden. Niet alle SD-kaarten ondersteunen encryptie, dus zorg ervoor dat je een kaart hebt die geschikt is voor deze functie.

 • Gebruik de juiste software voor encryptie. Er zijn verschillende softwareprogramma's beschikbaar waarmee je je SD-kaart kunt encrypteren. Zoek naar een betrouwbaar programma dat geschikt is voor het type besturingssysteem dat je gebruikt.

 • Maak een back-up van je gegevens. Het is belangrijk om een back-up te maken van je gegevens voordat je de kaart gaat encrypteren, omdat het encryptieproces de gegevens op de kaart kan verwijderen.

Hier zijn enkele applicaties die je kunnen helpen hiermee:

 • BitLocker (Windows)

 • VeraCrypt

 • AxCrypt

 • DiskCryptor

 • FileVault (Mac)

Picture of Robin
Robin

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.