Welkom bij mijn blog over de afkortingen van Nikon lenzen! Als fotograaf is het belangrijk om te begrijpen wat de verschillende afkortingen op je Nikon lens betekenen, zodat je het maximale uit je uitrusting kunt halen en de best mogelijke resultaten kunt behalen. In deze blog zal ik de meest voorkomende afkortingen van Nikon lenzen bespreken en uitleggen wat ze betekenen. Van AF tot VR, we behandelen het allemaal. Als je meer wilt weten over afkortingen van camera-lenzen in het algemeen, kun je ook mijn andere blog over dat onderwerp bekijken. Laten we beginnen met het ontdekken van de verschillende afkortingen van Nikon lenzen en hun betekenis!
Autofocus – een systeem waarmee de lens automatisch scherpstelt op het onderwerp. Dit systeem is aanwezig in de meeste moderne lenzen van Nikon.
Autofocus met Pulse Motor – een systeem dat nog sneller en stiller scherpstelt dan
Automatische indexering en scherpstelling – een verbeterde versie van AI, met automatische scherpstelling. Dit systeem maakt gebruik van een AF-mechanisme om de autofocus te verzorgen, terwijl de mechanische koppeling nog steeds informatie over het diafragma en de brandpuntsafstand doorgeeft.
Defocus Control – een systeem waarmee u de mate van onscherpte in de achtergrond van een foto kunt aanpassen. Dit systeem maakt gebruik van een speciale lensgroep die kan worden verschoven om een vervagingseffect te creëren.
Fluoriet – een systeem dat is ontworpen om de optische prestaties te verbeteren en het gewicht van de lens te verminderen. Dit systeem maakt gebruik van fluoriet glaselementen om chromatische aberratie en lensvervorming te verminderen, wat resulteert in een helderder, scherper en contrastrijker beeld.
Nano Crystal Coat – een systeem waarmee reflecties en lensflare worden verminderd. Dit systeem maakt gebruik van een speciale coating die reflecties en lichtspiegelingen vermindert en de beeldkwaliteit verbetert.
Super Integrated Coating – een systeem waarmee reflecties en lensflare worden verminderd. Dit systeem maakt gebruik van een speciale coating die reflecties en lichtspiegelingen vermindert en de beeldkwaliteit verbetert.
Distance information – een systeem dat afstandsinformatie tussen de lens en de camera overbrengt. Dit systeem maakt nauwkeurige metingen van de afstand tot het onderwerp mogelijk, wat resulteert in nauwkeurigere belichtingsmetingen.
Distance information – een systeem dat afstandsinformatie tussen de lens en de camera overbrengt. Dit systeem maakt nauwkeurige metingen van de afstand tot het onderwerp mogelijk, wat resulteert in nauwkeurigere belichtingsmetingen.
Phase Detection – een autofocus systeem dat gebruik maakt van fase detectie sensoren in de camera om de afstand tot het onderwerp te meten, wat resulteert in snel en nauwkeurig scherpstellen.
High Refractive Index – een lens die gebruik maakt van glas met een hoge brekingsindex om aberraties te verminderen en een betere beeldkwaliteit te leveren.
Autofocus with G-type aperture – een lens met een G-type diafragma dat alleen werkt op camera’s met elektronische diafragmaregeling.
Autofocus met D-afstandsmeterkoppeling – een systeem waarmee de camera de afstand tot het onderwerp kan meten en deze informatie aan de lens kan doorgeven. Dit maakt nauwkeurige en consistente autofocus mogelijk.
Autofocus with integrated focus motor – een verbeterde versie van het AF-systeem dat een ingebouwde focusmotor in de lens gebruikt in plaats van de camera om snel en nauwkeurig scherp te stellen.
Automatische indexering – een systeem waarmee de lensinformatie wordt doorgegeven aan de camera om correcte belichtingsinstellingen te garanderen. Dit systeem maakt gebruik van een mechanische koppeling tussen de lens en de camera om informatie over het diafragma en de brandpuntsafstand door te geven.
Autofocus met D-afstandsmeterkoppeling – een verbeterde versie van AF-D, met snellere en stillere autofocus. Dit systeem maakt gebruik van een SWM (Silent Wave Motor) of een AF-P (Pulse Motor) om snel en nauwkeurig te scherpstellen.
Extra-low Dispersion – een systeem waarmee chromatische aberratie wordt verminderd. Dit systeem maakt gebruik van speciale glaselementen om verschillende kleuren licht beter te kunnen bundelen en zo onscherpte en kleurranden in het beeld te verminderen.
Geen diafragmaring – een lens zonder fysieke diafragmaring. De diafragma-instelling wordt in plaats daarvan bediend via de camera-instellingen.
Phase Fresnel – een systeem waarmee de grootte en het gewicht van de lens worden verminderd. Dit systeem maakt gebruik van speciale lensgroepen om chromatische aberratie en lensvervorming te verminderen, waardoor de lens kleiner en lichter wordt.
Vibration Reduction – een systeem waarmee cameratrillingen worden verminderd. Dit systeem maakt gebruik van speciale lensgroepen en sensoren om de beweging van de camera te compenseren, waardoor scherpe foto’s bij langzame sluitertijden mogelijk zijn.
Perspective Control with Electronic diaphragm – een lens die speciaal is ontworpen voor het corrigeren van perspectivische vervorming bij architectuur- en landschapsfotografie, met een elektronisch diafragma voor nauwkeurige belichtingsregeling.
Aspherical – een lens die gebruik maakt van asferische elementen om aberraties te verminderen en een betere beeldkwaliteit te leveren.
Full-Frame sensor format – een sensorformaat dat gelijk is aan het traditionele 35mm filmformaat en resulteert in een breder gezichtsveld en betere beeldkwaliteit.
Superior – een lens die is ontworpen voor gebruik met de nieuwste Nikon-camera’s en die de beste optische prestaties en constructiekwaliteit biedt.
Autofocus met Silent Wave Motor – een systeem waarmee de lens snel en stil kan scherpstellen. Dit systeem maakt gebruik van een ultrasone motor om de focusgroepen binnenin de lens te verplaatsen en biedt snel en nauwkeurig scherpstellen.
Automatische indexering met programmeerbare diafragmaring – een systeem waarmee het diafragma op de lens kan worden aangepast met behulp van de camera-instellingen. Dit maakt het mogelijk om het diafragma te regelen zonder dat u uw handen van de camera hoeft te halen.
Close-Range Correction – een systeem dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit bij het fotograferen op korte afstand. Dit systeem maakt gebruik van speciale lensontwerpen om vervorming en chromatische aberratie te corrigeren bij close-up fotografie.
Digitale uitsnede – een lens die speciaal is ontworpen voor gebruik met Nikon DX-formaat camera’s. Deze lenzen zijn meestal lichter en compacter dan hun full-frame tegenhangers en bieden een equivalente brandpuntsafstand van ongeveer 1,5x ten opzichte van full-frame lenzen.
Interne scherpstelling – een systeem waarmee de lens kan scherpstellen zonder dat de fysieke lengte van de lens verandert. Dit is handig bij close-up fotografie omdat de lens dicht bij het onderwerp kan blijven terwijl u scherpstelt.
Rear Focusing – een systeem waarmee de focusgroepen in de lens worden verplaatst bij het scherpstellen, wat resulteert in snellere autofocus en minder beweging van de lens tijdens het scherpstellen.
Z Mount – een lens die speciaal is ontworpen voor gebruik met Nikon Z-serie camera’s.
Elektromagnetische diafragmaregeling – een systeem dat een elektromagnetische diafragmaregeling gebruikt om een nauwkeurige en stabiele diafragmaregeling te garanderen bij het fotograferen op hoge snelheid.
Macro – een lens die speciaal is ontworpen voor close-up fotografie, met een vergrotingsverhouding van ten minste 1:1.
Phase Fresnel – een lens die gebruik maakt van een speciale Fresnel lens technologie om het gewicht en de grootte van de lens te verminderen zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Dit resulteert in een lichtere en compactere lens.
Silent Wave Motor – een verbeterde autofocusmotor die snel, stil en nauwkeurig scherpstelt en daardoor geschikt is voor situaties waarin stille werking belangrijk is.
Nikon 1 sensor format – een kleinere sensorformaat dat speciaal is ontworpen voor Nikon 1-systeemcamera’s.
Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.
Welkom op CameraFanaat. Robin is al jarenlang actief in de wereld van fotografie en filmmaking en heeft zijn hobby omgezet in zijn eigen bedrijf, genaamd TenBosVisuals.
Robin begon zijn reis in de fotografie als carspotter. Door zijn interesse in auto’s begon hij deze vast te leggen op camera en ontwikkelde hij al snel oog voor detail en compositie. Na verloop van tijd verdiepte Robin zich in andere vormen van fotografie en videografie en ontdekte hij nieuwe passies en vaardigheden.