Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Soorten lenzen » Afkortingen van Samyang lenzen

Afkortingen van Samyang lenzen

Afkortingen van Samyang lenzen

Welkom bij mijn blog over de afkortingen van Samyang lenzen! samyang lenzen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke fotograaf. De verschillende afkortingen op de lenzen geven informatie over het type lens, het brandpuntsafstandbereik, de beeldstabilisatie, de autofocus, de beeldkwaliteit en andere belangrijke eigenschappen van de lens. Door de afkortingen te begrijpen, kun je beter bepalen welke lens het beste past bij jouw fotografiestijl en -behoeften.

In deze blog zal ik de meest voorkomende afkortingen van Samyang lenzen bespreken, zoals AF, MF, XP, AF/FE, en meer. Ik zal ook enkele tips geven over waar je op moet letten bij het kiezen van een lens en hoe je het maximale uit je lenzen kunt halen. Wil je de afkortingen van andere lens merken leren kennen? Bekijk dan onze blog ‘Afkortingen van camera-lenzen‘.

Inhoudsopgave

De cameralens afkortingen van Samyang

Samyang lens afkortingen

AD

Anomalous Dispersion – Dit is een type glaselement dat gebruikt wordt in Tamron-lenzen om chromatische aberratie te helpen verminderen. Chromatische aberratie veroorzaakt kleurranden rond randen van objecten in het beeld, en de AD-elementen helpen dit probleem te verminderen en zorgen voor scherpere en helderdere beelden.

DI

Digitally Integrated – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die geoptimaliseerd zijn voor digitale camera’s. Deze lenzen zijn speciaal ontworpen om de prestaties en beeldkwaliteit te verbeteren bij gebruik met digitale camera’s.

DI II

Digitally Integrated Design II – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die ontworpen zijn voor gebruik met APS-C-formaat DSLR-camera’s. Deze lenzen zijn speciaal geoptimaliseerd voor de kleinere sensorformaten van deze camera’s en bieden daardoor een betere beeldkwaliteit en prestaties dan lenzen die zijn ontworpen voor full-frame camera’s.

DI III

Digitally Integrated Design III – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die ontworpen zijn voor gebruik met spiegelloze camera’s. Deze lenzen zijn speciaal geoptimaliseerd voor de behoeften van spiegelloze camera’s en bieden daardoor een betere beeldkwaliteit en prestaties dan lenzen die zijn ontworpen voor DSLR-camera’s.

DI VC

Di VC – Digitally Integrated Vibration Compensation – Dit is een lijn van Tamron-lenzen met beeldstabilisatie. Deze lenzen gebruiken een systeem van bewegende lensgroepen om trillingen en bewegingen van de camera te compens

XLD

eXtra Low Dispersion – Dit is een type glaselement dat gebruikt wordt in Tamron-lenzen om chromatische aberratie te verminderen. Chromatische aberratie veroorzaakt kleurranden rond randen van objecten in het beeld, en de XLD-elementen helpen dit probleem te verminderen en zorgen voor scherpere en helderdere beelden. XLD-elementen zijn van nog hogere kwaliteit dan LD-elementen.

RD

Refractive index Dispersion – Dit is een type lensontwerp dat Tamron gebruikt om chromatische aberratie te verminderen en scherpere, helderdere beelden te produceren. Dit ontwerp maakt gebruik van speciale glaselementen met een hoge brekingsindex en lage dispersie-index om kleurfringing te minimaliseren.

FTM

Full Time Manual – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Tamron-lenzen waarmee u handmatig kunt scherpstellen terwijl de autofocusfunctie is ingeschakeld. Dit is handig wanneer u de scherpstelling wilt aanpassen zonder de autofocusfunctie uit te schakelen.

ASL

Aspherical – Dit is een type glaselement dat Tamron gebruikt in sommige van hun lenzen om sferische aberraties te corrigeren en scherpere, helderdere beelden te produceren. Asferische glaselementen zijn ontworpen om lichtstralen te buigen op een manier die afwijkt van de sferische vorm van conventionele glaselementen.

AF

Autofocus – Dit is een functie die beschikbaar is op alle Tamron-lenzen waarmee de camera automatisch kan scherpstellen op het onderwerp.

A/M

Auto/Manual Focus – Dit betekent dat het objectief zowel automatische als handmatige scherpstelling biedt. Deze functie geeft fotografen de vrijheid om handmatige correcties te maken op de scherpstelling die de autofocus van het objectief niet kan detecteren.

DC

Digitally-optimized Lens for APS-C format – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met APS-C-formaat DSLR-camera’s. De lenzen zijn geoptimaliseerd voor de kleinere sensorformaten van deze camera’s en bieden daardoor een betere beeldkwaliteit en prestaties dan lenzen die zijn ontworpen voor full-frame camera’s.

eBAND

Extended Bandwidth & Angular-Dependency – Dit is een type coating dat Tamron gebruikt om schittering en reflecties te verminderen en om een hoger contrast en kleurnauwkeurigheid te bieden. De eBAND-coating is ontworpen om lichtverlies door reflecties te minimaliseren en biedt daardoor nog betere prestaties dan de BBAR-coating.

F/

Maximum Aperture – Dit is de maximale opening van het diafragma van het objectief, uitgedrukt in F-nummers. Het maximale diafragma bepaalt hoeveel licht de lens kan binnenlaten en hoeveel scherptediepte er beschikbaar is.

IF

Internal Focusing – Dit betekent dat de lens intern scherpstelt, zonder dat de fysieke lengte van de lens verandert tijdens het scherpstellen. Dit biedt voordelen zoals snellere scherpstelling en een betere balans van het objectief.

VC

Vibration Compensation – Dit is een type beeldstabilisatie dat Tamron gebruikt in hun lenzen. De VC-technologie gebruikt bewegende lensgroepen om trillingen en bewegingen van de camera te compenseren en zorgt daarmee voor scherpere en stabielere beelden.

FE

Full-Frame E-mount – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met Sony full-frame E-mount camera’s. Deze lenzen hebben een uitstekende beeldkwaliteit en zijn ideaal voor professionele fotografen en videografen.

LAH

Lens Aberration Correction Hybrid – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Tamron-lenzen om lensafwijkingen automatisch te corrigeren. Dit gebeurt door middel van een combinatie van software en optische correctie.

FEC

Filter Effect Control – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Tamron-lenzen waarmee u het effect van filters op uw foto’s kunt aanpassen. Met deze functie kunt u de helderheid, het contrast en de verzadiging aanpassen om het effect van filters na te bootsen.

ZL

Zoom Lock – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Tamron-lenzen waarmee u de zoomstand kunt vergrendelen om ongewenste veranderingen in de brandpuntsafstand te voorkomen. Dit kan handig zijn bij het dragen van de lens of bij het fotograferen in een omgeving waarin de lens kan worden blootgesteld aan schokken of trillingen.

BBAR

Broad-Band Anti-Reflection – Dit is een type coating dat reflecties van het lensoppervlak vermindert om scherpe, heldere beelden te produceren. BBAR-coatings zijn ontworpen om lichtverlies door reflecties te minimaliseren en zijn effectief bij het verminderen van schittering en reflecties.

BBAR-G2

BBAR-G2 – Broad-Band Anti-Reflection Generation 2 – Dit is een verbeterde versie van de BBAR-coating die Tamron gebruikt om de prestaties van hun lenzen te verbeteren. De BBAR-G2-coating is ontworpen om reflecties nog beter te verminderen dan de originele BBAR-coating en biedt daardoor nog betere beeldkwaliteit.

LD

Low Dispersion – Dit is een type glaselement dat gebruikt wordt in Tamron-lenzen om chromatische aberratie te verminderen. Chromatische aberratie veroorzaakt kleurranden rond randen van objecten in het beeld, en de LD-elementen helpen dit probleem te verminderen en zorgen voor scherpere en helderdere beelden.

RXD

Rapid eXtra-silent stepping Drive – Dit is een type scherpstelmotor dat Tamron gebruikt in hun nieuwere lenzen. De RXD-motor is ontworpen om snel, nauwkeurig en stil te werken, waardoor het ideaal is voor zowel stilstaande als video-opnamen.

SP

Super Performance – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die de hoogste optische en mechanische kwaliteit biedt. Deze lenzen zijn ontworpen om de beste beeldkwaliteit en prestaties te leveren en worden vaak gebruikt door professionele fotografen.

USD

Ultrasonic Silent Drive – Dit is een type scherpstelmotor dat Tamron gebruikt in hun lenzen. De USD-motor is ontworpen om snel en nauwkeurig te werken en tegelijkertijd stil te blijven, wat ideaal is voor zowel stilstaande als video-opnamen.

DN

Designed for Mirrorless – Dit is een lijn van Tamron-lenzen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met mirrorless camera’s. Deze lenzen hebben een compact en lichtgewicht ontwerp en zijn ontworpen om uitstekende beeldkwaliteit te bieden met behulp van de nieuwste technologieën.

HID

AHigh Index, High Dispersion – Dit is een type glas dat Tamron gebruikt in sommige van hun lenzen om chromatische aberratie te verminderen en scherpe, heldere beelden te produceren. Het HID-glas heeft een hoge brekingsindex en lage dispersie-index, wat resulteert in een betere correctie van kleurfringing.

BIM

AHigh Index, High Dispersion – Dit is een type glas dat Tamron gebruikt in sommige van hun lenzen om chromatische aberratie te verminderen en scherpe, heldere beelden te produceren. Het HID-glas heeft een hoge brekingsindex en lage dispersie-index, wat resulteert in een betere correctie van kleurfringing.

ADH

Axial Chromatic Aberration Hybrid – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Tamron-lenzen om chromatische aberratie te verminderen en scherpere, helderdere beelden te produceren. Dit gebeurt door middel van een combinatie van optische en digitale correct

Picture of Robin
Robin

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.