Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Soorten lenzen » Afkortingen van Canon lenzen

Afkortingen van Canon lenzen

Afkortingen van Canon lenzen

Welkom bij mijn blog over de afkortingen van Canon lenzen. Canon lenzen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke fotograaf. De verschillende afkortingen op de lenzen geven informatie over het type lens, het brandpuntsafstandbereik, de beeldstabilisatie, de autofocus, de beeldkwaliteit en andere belangrijke eigenschappen van de lens. Door de afkortingen te begrijpen, kun je beter bepalen welke lens het beste past bij jouw fotografiestijl en -behoeften.

In deze blog zal ik de meest voorkomende afkortingen van Canon lenzen bespreken, zoals EF, EF-S, STM, USM, L-serie en meer. Ik zal ook enkele tips geven over waar je op moet letten bij het kiezen van een lens en hoe je het maximale uit je lenzen kunt halen. Wil je de afkortingen van andere lens merken? Bekijk dan onze blog ‘Afkortingen van camera-lenzen‘.

Inhoudsopgave

De cameralens afkortingen van Canon

Canon lens afkortingen

EF

Enhanced Focus – Een type objectiefvatting voor Canon-lenzen met elektronische autofocusmogelijkheden. Het EF-systeem is in 1987 geïntroduceerd en is momenteel het standaardvattingstype voor alle Canon-lenzen.

EF-M

Enhanced-Focus Mirrorless – Dit is een objectiefvatting die speciaal is ontworpen voor Canon’s spiegelloze camera’s met een APS-C sensor. EF-M-lenzen hebben een kortere flensafstand en zijn vaak compacter en lichter dan EF-lenzen.

MP-E

Macro Photo-Electric – Een speciale macro-lens voor Canon-camera’s waarmee u extreem hoge vergrotingspercentages kunt bereiken, tot 5x. MP-E-lenzen hebben geen autofocusmogelijkheden en vereisen een nauwkeurige handmatige scherpstelling.

DO

Diffractive Optics – Een speciale lenstechnologie van Canon die gebruikmaakt van diffractieve oppervlakken om chromatische aberratie te verminderen en het objectief kleiner en lichter te maken. DO-lenzen zijn populair voor reis- en landschapsfotografie vanwege hun compacte formaat en hoge beeldkwaliteit.

STM

Stepping Motor – Een type autofocusmotor dat wordt gebruikt in sommige Canon-lenzen, met name bij lenzen die voornamelijk bedoeld zijn voor video-opnames. STM-motoren zijn ontworpen om soepel en stil scherp te stellen tijdens het opnemen van video’s en zijn vaak gekoppeld aan een stille diafragmaregeling om ongewenste geluiden te vermijden.

CN-E

Cinema EOS – Dit zijn lenzen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met Canon’s professionele videocamera’s. Ze bieden handmatige bedieningselementen en zijn vaak voorzien van een constant diafragma voor soepele belichtingsovergangen tijdens het opnemen van video’s.

DS

Defocus Smoothing – Dit is een functie die beschikbaar is op sommige Canon-lenzen om een ​​zachtere, meer sfeervolle onscherpte te creëren in de achtergrond van een beeld.

AFD

Arc-Form Drive – Dit is een type autofocusmotor dat wordt gebruikt op sommige Canon-lenzen, voornamelijk op oudere modellen. Het is langzamer en minder stil dan nieuwere autofocusmotoren zoals USM en STM.

EF-S

Enhanced-Focus Small image circle – Een variant van de EF-vatting die speciaal is ontworpen voor gebruik met Canon-camera’s met APS-C-sensoren. EF-S-lenzen hebben een kortere achterste brandpuntsafstand dan EF-lenzen, waardoor ze compacter en lichter kunnen zijn.

RF

Re-imagined Focus – Een objectiefvatting voor spiegelloze Canon-camera’s met full-frame sensoren. Het RF-systeem is in 2018 geïntroduceerd en biedt grotere ontwerpmogelijkheden voor lenzen met kortere flensafstanden dan EF-lenzen.

IS

Image Stabilization – Een technologie die in veel Canon-lenzen is ingebouwd om cameratrillingen te verminderen en scherpere foto’s te maken bij weinig licht of bij langere sluitertijden. IS-lenzen hebben vaak een schakelaar om de beeldstabilisatie in of uit te schakelen, afhankelijk van de situatie.

FD

Focal-plane Shutter, breech-lock mount, breech-lock – Een oudere type objectiefvatting van Canon, gebruikt op lenzen van de jaren 1960 tot 1980. FD-lenzen hebben een korte flensafstand en werden voornamelijk gebruikt op Canon-camera’s met een mechanische, focal-plane sluiter.

FL

Focal Length – Een oude objectiefvatting van Canon, gebruikt op lenzen van de jaren 1960 tot 1970. FL-lenzen hebben een korte flensafstand en waren compatibel met Canon-camera’s met een zogenaamde breech-lock mount.

UD

Ultra Low Dispersion – Dit is vergelijkbaar met ED-glas en verwijst naar het gebruik van een speciaal type glas in de lensconstructie om chromatische aberraties te verminderen.

NANO USM

Dit is een type autofocusmotor dat snel en stil is, en ook geschikt is voor video-opnames. Het is ontworpen om een ​​soepele en nauwkeurige autofocus te bieden, zelfs bij snelle bewegingen van het onderwerp.

I, II en III

Dit verwijst naar verschillende generaties van een bepaalde lensserie. Bijvoorbeeld, de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM II is de tweede generatie van de 70-200mm f/2.8L-serie.

PZ

Power Zoom – Dit verwijst naar een elektronisch zoommechanisme dat beschikbaar is op sommige Canon-lenzen. Het stelt de fotograaf in staat om de zoompositie van de lens te veranderen met behulp van de camerabedieningselementen in plaats van de zoomring op de lens.

TS-E

Tilt-Shift for EOS – Een reeks Canon-lenzen met tilt-shift-mogelijkheden, waarmee u de scherptediepte en perspectief kunt aanpassen voor creatieve effecten of om convergerende lijnen te corrigeren. TS-E-lenzen zijn populair bij architectuurfotografen en landschapsfotografen.

L

Luxury – Een aanduiding voor professionele Canon-lenzen van hoge kwaliteit. L-lenzen zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals fluoriet en UD-glas, en zijn ontworpen om duurzaam en betrouwbaar te zijn in veeleisende omstandigheden. L-lenzen hebben vaak ook geavanceerde functies, zoals beeldstabilisatie en ultrasone autofocusmotoren.

USM

Ultrasonic Motor – Een type autofocusmotor dat in veel Canon-lenzen wordt gebruikt. USM-motoren zijn snel, stil en nauwkeurig en zijn vooral handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen of bij het maken van video’s.

R

Rangefinder – Een oude objectiefvatting van Canon, gebruikt op lenzen van de jaren 1950 tot 1960. R-lenzen waren compatibel met Canon-rangefinder-camera’s en hadden een kortere flensafstand dan FD- of FL-lenzen. R-lenzen zijn niet compatibel met moderne Canon EOS-camera’s.

ED

Extra Low Dispersion – Dit verwijst naar het gebruik van een speciaal type glas in de lensconstructie om chromatische aberraties te verminderen. Dit resulteert in scherpere, helderdere beelden met minder kleurvervorming.

SUPER ED

Dit is een type glas dat wordt gebruikt in sommige Canon-lenzen om chromatische aberraties te verminderen en een hogere beeldkwaliteit te bieden dan standaard ED-glas.

MICRO USM

Dit is een type autofocusmotor dat snel en stil is, en ook geschikt is voor video-opnames. Het is ontworpen om een ​​snelle en nauwkeurige autofocus te bieden voor stilstaande beelden.

MM

Micro Motor – de Micro Motor is een type autofocusmotor dat door Canon op sommige van hun lenzen werd gebruikt. Het werkt door middel van elektromagnetische pulsen die worden gebruikt om de lens in de juiste focuspositie te verplaatsen. Dit type motor is sneller dan het oudere AFD-systeem, maar langzamer en minder stil dan nieuwere autofocusmotoren zoals USM en STM. Het wordt nog steeds gebruikt in sommige Canon-lenzen vanwege zijn betrouwbaarheid en relatief lage kosten.

Picture of Robin
Robin

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.