Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Opslag » Beste externe harde schijven voor foto opslag

Beste externe harde schijven voor foto opslag

Beste externe harde schijven voor foto opslag

Welkom bij dit artikel waarin we de beste externe harde schijven bespreken die ideaal zijn voor het opslaan van foto’s. Als je een fotograaf bent, weet je hoe belangrijk het is om je waardevolle beelden veilig te bewaren. Het hebben van een betrouwbare externe harde schijf kan een groot verschil maken in het beschermen van je foto’s tegen verlies. Hieronder presenteren we enkele topopties waaruit je kunt kiezen.

Inhoudsopgave

De beste externe harde schijven voor foto opslag

Als je veel foto’s maakt, is het belangrijk om een betrouwbare en veilige manier te hebben om je foto’s op te slaan en te bewaren. Een externe harde schijf kan de perfecte oplossing zijn voor fotografen die behoefte hebben aan extra opslagruimte en backupmogelijkheden. Maar welke externe harde schijf is het beste voor jouw fotobestanden? In deze lijst van de beste externe harde schijven voor foto-opslag, heb ik gekeken naar factoren zoals opslagcapaciteit, betrouwbaarheid en snelheid om je te helpen bij het kiezen van de juiste harde schijf voor jouw behoeften.

Western Digital Elements Portable

1TB
€69,00
Coolblue.nl
2TB
€85,00
Coolblue.nl
4TB
€123,00
Coolblue.nl
5TB
€132,00
Coolblue.nl
1TB
€64,95
Cameranu.nl
2TB
€77,90
Bol.com
Pluspunten
Minpunten

Betrouwbare Opslagmogelijkheden

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en draagbare externe harde schijf om je foto’s op te slaan, dan is de WD Elements Portable een geweldige optie om te overwegen. Deze externe harde schijf biedt voldoende opslagruimte en is gemakkelijk te gebruiken, waardoor het een perfecte keuze is voor fotografen die veel onderweg zijn.

Flexibele Opslagcapaciteiten

Met de WD Elements Portable heb je de keuze uit verschillende opslagcapaciteiten, variërend van 1 TB tot 5 TB, afhankelijk van je behoeften. Dit biedt voldoende ruimte om al je foto’s veilig op te slaan en te bewaren. Bovendien is deze externe harde schijf compatibel met zowel Windows als Mac, waardoor je hem gemakkelijk kunt gebruiken met verschillende apparaten.

Eenvoudig en Draagbaar Gebruik

Een van de grootste voordelen van de WD Elements Portable is hoe gemakkelijk het is om hem te gebruiken. Het is plug-and-play, wat betekent dat je hem gewoon in een USB-poort op je computer hoeft te steken en hij wordt direct herkend. Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die niet zo technisch onderlegd zijn. Bovendien zijn de overdrachtssnelheden erg snel, waardoor het gemakkelijk en snel is om grote bestanden over te zetten.

Draagbaar en Duurzaam Ontwerp

Het ontwerp van de WD Elements Portable is ook zeer draagbaar en duurzaam, waardoor het een geweldige optie is voor fotografen die veel onderweg zijn. Het is lichtgewicht en compact, waardoor het gemakkelijk in je tas past en je het overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien is het ontwerp duurzaam en kan het tegen een stootje, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over beschadiging als je onderweg bent.

Western Digital My Passport

1TB
€69,00
Coolblue.nl
2TB
€85,00
Coolblue.nl
4TB
€123,00
Coolblue.nl
5TB
€132,00
Coolblue.nl
2TB
€82,89
Bol.com
Pluspunten
Minpunten

Opslagcapaciteit en Draagbaarheid

De Western Digital My Passport externe harde schijf biedt een indrukwekkende opslagcapaciteit tot 5 TB, waardoor het een ideale keuze is voor het opslaan van duizenden foto’s. Deze capaciteit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de bestandsgrootte van de foto’s. Bovendien is het apparaat zeer draagbaar en compact, waardoor het eenvoudig is om het overal mee naartoe te nemen. Deze mobiliteit stelt gebruikers in staat om hun foto’s gemakkelijk te delen met vrienden en familie, wat de My Passport tot een handige metgezel maakt voor onderweg.

Duurzaamheid en Betrouwbaarheid

De My Passport-lijn van Western Digital staat bekend om zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid. Gebruikers kunnen vertrouwen op de veilige opslag van hun foto’s, mede dankzij geïntegreerde encryptiemogelijkheden. Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat persoonlijke herinneringen en waardevolle momenten veilig worden bewaard, ongeacht de omstandigheden. Of het nu gaat om het beschermen van kostbare herinneringen of belangrijke zakelijke documenten, de My Passport biedt een betrouwbare opslagoplossing.

Compatibiliteit en Gebruiksgemak

Helaas is de Western Digital My Passport externe harde schijf beperkt tot gebruik op Windows- en Chrome OS-systemen. Er is echter een specifieke versie beschikbaar voor Mac OS-gebruikers. De meegeleverde software voor Windows maakt het eenvoudig om back-ups te automatiseren en bestanden gemakkelijk te beheren. Deze gebruiksvriendelijke functies voegen een extra laag van gemak toe aan het gebruik van de My Passport, waardoor het een praktische keuze is voor zowel beginnende als ervaren gebruikers op zoek naar een betrouwbare opslagoplossing.

Seagate One Touch

2TB
€79,90
Bol.com
2TB
€98,00
Artandcraft.com
1TB
€69,90
Mediamarkt.nl
2TB
€79,90
Mediamarkt.nl
4TB
€126,90
Mediamarkt.nl
Pluspunten
Minpunten

Betrouwbare Opslag van Waardevolle Foto's

De Seagate One Touch externe harde schijf biedt een uitstekende oplossing voor gebruikers die betrouwbare en snelle opslag zoeken voor hun waardevolle foto’s. Met een indrukwekkende capaciteit tot 5TB is er voldoende ruimte om duizenden foto’s veilig op te slaan. Daarnaast is de schijf compact en lichtgewicht, waardoor het eenvoudig is om hem overal mee naartoe te nemen.

Snelle Overdracht met USB 3.0

Een van de grootste voordelen van de Seagate One Touch is de aanwezigheid van een snelle USB 3.0-interface. Hierdoor kunnen gebruikers foto’s snel overzetten naar de harde schijf zonder lang te hoeven wachten op trage overdrachtstijden. De schijf is bovendien compatibel met zowel Windows als macOS, waardoor hij met vrijwel elk apparaat kan worden gebruikt.

Geavanceerde Softwarebeveiliging

Wat de Seagate One Touch werkelijk onderscheidt, is de meegeleverde software. Met de Seagate Toolkit-software kunnen gebruikers eenvoudig back-ups maken van hun foto’s en andere belangrijke bestanden. Bovendien biedt de software functies zoals wachtwoordbeveiliging en AES 256-bit hardwarematige versleuteling om de harde schijf te beveiligen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers hun foto’s veilig en beveiligd kunnen bewaren.

Western Digital My Book

4TB
€130,00
Coolblue.nl
6TB
€149,00
€219,99
Coolblue.nl
8TB
€201,00
Coolblue.nl
€269,00
Coolblue.nl
€299,00
Coolblue.nl
€315,00
Coolblue.nl
€433,00
Coolblue.nl
4TB
€124,90
Bol.com
8TB
€199,00
Bol.com
€269,00
Bol.com
€299,00
Bol.com
€317,90
Bol.com
€403,95
Bol.com
Pluspunten
Minpunten

Opslagcapaciteit en Fotografie

De Western Digital My Book onderscheidt zich als een externe harde schijf die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van fotografen. Met een indrukwekkende opslagcapaciteit van maximaal 18 terabyte biedt deze harde schijf voldoende ruimte om duizenden foto’s in hoge resolutie op te slaan. Dit maakt het een ideale keuze voor professionals en hobbyisten die waarde hechten aan uitgebreide opslagmogelijkheden voor hun waardevolle digitale beelden.

Veilige Back-ups en Privacybescherming

Een kenmerkend aspect van de My Book is de ingebouwde WD Backup-software, waarmee gebruikers eenvoudig en automatisch back-ups kunnen maken van al hun belangrijke bestanden, inclusief foto’s. Hierdoor wordt een extra laag van zekerheid toegevoegd, waardoor gebruikers altijd over een veilige kopie van hun waardevolle gegevens beschikken. Bovendien garanderen AES-hardwareversleuteling en wachtwoordbeveiliging een hoog niveau van privacybescherming, waardoor de gebruiker vol vertrouwen gevoelige informatie kan opslaan.

Duurzaam Ontwerp en Betrouwbaarheid

De Western Digital My Book is niet alleen gericht op prestaties, maar ook op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het ingebouwde ventilatiesysteem zorgt voor effectieve koeling en beschermt tegen oververhitting, terwijl de robuuste behuizing de harde schijf bestand maakt tegen schokken en stoten. Of het nu gaat om transport of opslag, gebruikers kunnen vertrouwen op het feit dat hun foto’s veilig zijn, zelfs onder uitdagende omstandigheden. Het samenspel van uitstekende opslagcapaciteit, geavanceerde beveiligingsfuncties en een robuust ontwerp maakt de Western Digital My Book een betrouwbare en veilige keuze voor iedereen die hun foto’s op hoogwaardige wijze wil opslaan en beschermen.

Harde schijf (HDD) of een Solid State Drive (SSD) als foto opslag?

Als het gaat om het opslaan van foto’s, kan de keuze tussen een harde schijf (HDD) en een Solid State Drive (SSD) afhangen van verschillende factoren. Traditionele harde schijven zijn al jaren de standaard voor opslag van foto’s en andere bestanden. Ze zijn betaalbaar en bieden veel opslagruimte. Echter, de snelheid en duurzaamheid van HDD’s zijn beperkt in vergelijking met SSD’s.

Solid State Drives zijn duurder, maar bieden hogere snelheden, waardoor het laden van foto’s en het werken met fotobewerkingssoftware veel sneller gaat. Daarnaast hebben SSD’s geen bewegende delen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor schokken en stoten. Dit maakt ze veel betrouwbaarder en minder vatbaar voor gegevensverlies. Als je veel foto’s wilt opslaan en ze regelmatig wilt bewerken, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een SSD. Echter, als je voornamelijk statische foto’s opslaat en geen hoge snelheid nodig hebt, kan een HDD nog steeds een goede keuze zijn vanwege de betaalbaarheid en opslagruimte.

Beste externe harde schijven voor foto opslag | Bekijk het verschil van binnenkant tussen een SSD en een HDD
Aanduiding verschil van binnenkant tussen een HDD en een SSD.

Hoeveel capaciteit heb je nodig om foto's op te slaan?

Als je begint met het maken van foto’s, is het belangrijk om na te denken over hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. De hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de resolutie van de foto’s, het bestandsformaat en het aantal foto’s dat je van plan bent op te slaan.

Als je foto’s maakt met een smartphone of een compacte digitale camera, kun je ervan uitgaan dat de bestandsgrootte tussen de 1 en 10 MB zal liggen, afhankelijk van de resolutie en kwaliteit van de foto. Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, kunnen de bestandsgroottes nog groter zijn, soms wel meer dan 50 MB per foto.

Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat je voor elke 1.000 foto’s ongeveer 10 tot 20 GB aan opslagruimte nodig hebt. Dit is gebaseerd op foto’s met een gemiddelde bestandsgrootte van 5-10 MB.

Als je van plan bent om je foto’s op te slaan op een computer of externe harde schijf, zorg er dan voor dat je voldoende opslagruimte hebt. Een goede richtlijn is om te zorgen voor minimaal twee keer zoveel opslagruimte als je verwacht nodig te hebben. Dit geeft je de flexibiliteit om extra foto’s op te slaan en voorkomt dat je opslagruimte tekortkomt.

Kortom, hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt om je foto’s op te slaan, hangt af van verschillende factoren. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de resolutie van de foto’s, het bestandsformaat en het aantal foto’s dat je van plan bent op te slaan, en kies vervolgens een opslagoplossing die past bij je behoeften.

Meest gestelde vragen

Bij het kiezen van een externe harde schijf voor foto-opslag zijn er een aantal belangrijke factoren om te overwegen, zoals de opslagcapaciteit, de overdrachtssnelheid, de betrouwbaarheid van de harde schijf en eventuele extra functies zoals hardwareversleuteling en back-upmogelijkheden. Het is belangrijk om een harde schijf te kiezen die aan uw specifieke opslagbehoeften voldoet en die geschikt is voor uw workflow en gebruiksdoeleinden.

De capaciteit die u moet kiezen voor uw externe harde schijf voor foto-opslag hangt af van uw specifieke opslagbehoeften. Als vuistregel wordt aanbevolen om een harde schijf te kiezen met minimaal twee keer de opslagcapaciteit van uw huidige foto-collectie, zodat u genoeg ruimte heeft om nieuwe foto's toe te voegen en ruimte over te houden voor back-ups. Als u van plan bent om ook video's of andere grote bestanden op te slaan, is het raadzaam om een harde schijf te kiezen met nog meer opslagcapaciteit.

Solid-state drives (SSD's) hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele harde schijven, zoals snellere toegangstijden, hogere lees- en schrijfsnelheden en betere betrouwbaarheid. Dit kan vooral voordelig zijn als u veel werkt met grote bestanden, zoals foto's en video's. Echter, SSD's zijn over het algemeen duurder per gigabyte dan harde schijven. Als u op zoek bent naar een kosteneffectieve oplossing voor foto-opslag, kan een harde schijf een goede keuze zijn. Het hangt dus af van uw specifieke behoeften en budget.

Er zijn verschillende merken die betrouwbare externe harde schijven bieden voor foto-opslag, waaronder Western Digital, Seagate, Toshiba, LaCie en G-Technology. Het is belangrijk om bij het kiezen van een merk te kijken naar de specificaties van de harde schijf en de betrouwbaarheid van het merk zelf. Het is ook nuttig om beoordelingen van andere gebruikers te bekijken om een idee te krijgen van de prestaties van verschillende modellen en merken.

Of het de moeite waard is om extra te betalen voor functies zoals gegevensbeveiliging en waterbestendigheid, hangt af van uw specifieke behoeften en de omstandigheden waarin u uw harde schijf gebruikt. Als u bijvoorbeeld in een vochtige omgeving werkt of veel onderweg bent met uw harde schijf, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een waterbestendige of schokbestendige harde schijf om uw gegevens te beschermen. Als u belangrijke gegevens op uw harde schijf hebt staan, kan het ook de moeite waard zijn om te investeren in extra beveiligingsfuncties, zoals hardwareversleuteling, om ervoor te zorgen dat uw gegevens veilig blijven. Over het algemeen geldt dat het altijd beter is om te investeren in functies die uw gegevens beschermen, vooral als ze van onschatbare waarde zijn voor u.

Er zijn verschillende manieren om uw foto's te beveiligen op een externe harde schijf, waaronder:

  1. Gebruik wachtwoordbeveiliging: Veel externe harde schijven bieden de mogelijkheid om een wachtwoord in te stellen om toegang te krijgen tot de gegevens. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om uw foto's te beschermen.

  2. Versleutel uw gegevens: Versleuteling zorgt ervoor dat uw gegevens onleesbaar zijn voor onbevoegde personen. Er zijn verschillende softwareprogramma's beschikbaar om uw gegevens te versleutelen op een externe harde schijf.

  3. Maak back-ups: Maak regelmatig back-ups van uw foto's op een andere externe harde schijf of in de cloud. Hierdoor kunt u uw foto's herstellen als er iets misgaat met uw externe harde schijf.

  4. Houd uw harde schijf up-to-date: Zorg ervoor dat uw externe harde schijf altijd up-to-date is met de nieuwste software- en beveiligingsupdates om eventuele kwetsbaarheden te voorkomen.

Het is ook belangrijk om uw externe harde schijf op een veilige plek op te bergen en niet zomaar aan anderen uit te lenen om te voorkomen dat uw foto's in verkeerde handen terechtkomen.

De levensduur van een externe harde schijf kan variëren en hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de harde schijf, het gebruik en de omstandigheden waarin de harde schijf wordt gebruikt en opgeslagen. Over het algemeen hebben externe harde schijven een gemiddelde levensduur van drie tot vijf jaar, maar sommige kunnen langer meegaan. Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van uw gegevens en uw harde schijf te vervangen als deze tekenen van slijtage begint te vertonen, zoals trage prestaties of vreemde geluiden.

De snelheid van externe harde schijven bij het overbrengen van foto's kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de interface van de harde schijf, de grootte van de bestanden en de snelheid van uw computer. Over het algemeen bieden externe harde schijven met een USB 3.0- of Thunderbolt-interface hogere overdrachtssnelheden dan oudere USB 2.0-interfaces. De overdrachtssnelheid kan ook variëren afhankelijk van het type bestanden dat wordt overgezet. Bij het overbrengen van grote bestanden, zoals RAW-afbeeldingen, kan de snelheid afnemen. Over het algemeen kunnen moderne externe harde schijven overdrachtssnelheden bereiken van 100 MB/s tot meer dan 500 MB/s, afhankelijk van de specificaties van de harde schijf en de gebruikte technologie.

Robin ten Bos
Robin ten Bos

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.