Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Opslag » Soorten SD-kaarten voor je camera

Soorten SD-kaarten voor je camera

Soorten SD-Kaarten voor je camera

Als fotograaf wil je natuurlijk altijd zeker weten dat je foto’s veilig zijn opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk zijn voor nabewerking en delen. Een SD-kaart is daarom een essentieel accessoire voor elke camera. Er zijn echter zoveel verschillende soorten SD-kaarten voor je camera beschikbaar, dat het kiezen van de juiste kaart een uitdaging kan zijn.

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste SD-kaart voor je camera, zullen we in deze blog de verschillende soorten SD-kaarten in detail bespreken. We zullen het hebben over de verschillen tussen SD-, SDHC-, SDXC- en microSD-kaarten en welke het meest geschikt is voor jouw behoeften.

Ik heb ook een andere blog geschreven over de beste SD-kaarten voor je camera. Daarin geef ik een lijst van de beste SD-kaart per camerasoort. Mocht je na het lezen van deze blog nou opzoek zijn naar de beste SD-kaart voor jouw camera, bekijk dan zeker de andere blog!

Inhoudsopgave

Verschillende soorten SD kaarten

Een Secure Digital (SD) kaart is een veelgebruikt opslagmedium voor elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en camera’s. In dit verband zijn er meerdere varianten van de SD kaart beschikbaar met variabele groottes, opslagcapaciteiten en leessnelheden. Om aan de diverse behoeften van gebruikers te voldoen, is het raadzaam om te weten welke type SD kaart compatibel is met welk apparaat.

Verschillende soorten SD-kaartformaten zijn beschikbaar, waaronder SD-kaarten, SDHC-kaarten, SDXC-kaarten en microSD-kaarten, die worden gebruikt door verschillende soorten camera’s, afhankelijk van het merk en het model.

Vroegere digitale camera’s en camcorders ondersteunen doorgaans standaard SD-kaarten, terwijl nieuwere modellen meestal SDHC- of SDXC-kaarten accepteren vanwege hun hogere opslagcapaciteit. Enkele voorbeelden van camera’s die standaard SD-kaarten accepteren zijn de Canon EOS Rebel T7, Nikon D3500 en Sony Cyber-shot DSC-HX99.

Sommige camera’s, zoals de Panasonic Lumix DMC-G7, Olympus OM-D E-M10 Mark II en Fujifilm X-T30, ondersteunen SDHC-kaarten, terwijl andere camera’s, zoals de Canon EOS M50 Mark II, Sony Alpha a6600 en Nikon Z5, SDXC-kaarten ondersteunen. Bovendien ondersteunen veel camera’s en camera apparatuur ook microSD-kaarten, zoals de GoPro HERO9 Black, DJI Mavic Air 2 en Samsung Galaxy Camera.

Om er zeker van te zijn welk type SD-kaart uw camera ondersteunt, is het raadzaam om de handleiding van uw camera te raadplegen. Zo kunt u het juiste type SD-kaart kiezen dat het beste past bij uw behoeften en compatibel is met uw camera.

SD-Kaarttype Maximale capaciteit Maximale overdrachtssnelheid
SDSC (Standard Capacity) 2 GB 25 MB/s
SDHC (High Capacity) 32 GB 104 MB/s
SDXC (Extended Capacity) 2000 GB 985 MB/s
MiniSD 2 GB 25 MB/s
MiniSDHC 32 GB 25 MB/s
MicroSD 2 GB 25 MB/s
MicroSDHC 32 GB 25 MB/s
MicroSDXC 2000 GB 985 MB/s

Naast deze soorten sd kaarten, heb je ook nog de SDUC (Ulta Capacity). Deze heb ik er niet bijgezet aangezien deze niet gebruikt kunnen worden voor systeemcamera’s. De meest gebruikte sd kaart soort voor de moderne camera’s van tegenwoordig, is de SDXC. De SDXC kent zich in veel verschillende snelheden die elk een eigen doel hebben voor wat jij wilt doen met je camera. In de volgende paragraaf ga ik het hebben over verschillende snelheidsklasses.

Verschillende soorten SD kaarten

Er zijn diverse maten en snelheidsklassen beschikbaar voor SD-kaarten, en het is essentieel om de juiste kaart te kiezen voor optimale prestaties van de camera.

De snelheidsklasse van een SD-kaart is van invloed op de lees- en schrijfsnelheid van gegevens en wordt gemeten in megabytes per seconde (MB/s). Bij moderne camera’s die zijn uitgerust met geavanceerde functies zoals 4K-video-opname, is de snelheid van de SD-kaart van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de camera optimaal presteert.

Er zijn talloze snelheidsklassen beschikbaar, waaronder de eerdere “class 2, class 4, class 6 en class 10” en tegenwoordig de nieuwere zoals U1, U3, V10, V30, V60 en V90. Deze snelheidsklasses zijn ontworpen om te voldoen aan de vereisten van verschillende soorten camera’s en toepassingen.

Voor eenvoudige fotografie en video-opnames zijn V10-kaarten geschikt, terwijl V30-kaarten geschikt zijn voor Full HD-video-opnames en 4K-opnames met een lagere bitrate. V60-kaarten zijn beter geschikt voor het opnemen van 4K-video met een hogere bitrate en professionele video-opnameapparatuur, terwijl de V90-kaart speciaal is ontworpen voor high-end professionele video-opnames.

Het kiezen van de juiste snelheidsklasse voor je SD-kaart is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je camera goed functioneert en de beeldkwaliteit behouden blijft. Een SD-kaart met een te lage snelheidsklasse kan resulteren in gemiste frames of verlies van beeldmateriaal. Aan de andere kant kan een SD-kaart met een hogere snelheidsklasse dan vereist leiden tot onnodige extra kosten.

Al met al is de snelheidsklasse van een SD-kaart een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste kaart voor je camera, omdat het de lees- en schrijfsnelheid beïnvloedt en van cruciaal belang is voor de beeldkwaliteit en prestaties van je camera.

UHS snelheidklasses

Het classificatiesysteem van de UHS-klassen op SD-kaarten, afgekort voor Ultra High Speed. Deze classificatie omvat twee categorieën, UHS-I en UHS-II, met elk hun eigen minimale schrijfsnelheden en gegevensoverdrachtsnelheden. UHS-I SD-kaarten hebben een minimale schrijfsnelheid van 10 MB/s en kunnen gegevens overdragen tot 104 MB/s. Deze kaarten zijn backwards compatibel met oudere SDHC- en SDXC-apparaten en kunnen worden gebruikt in apparaten die geen UHS-ondersteuning hebben. Aan de andere kant hebben UHS-II SD-kaarten een minimale schrijfsnelheid van 30 MB/s en kunnen gegevens overdragen tot 312 MB/s. Het gebruik van UHS-II-kaarten vereist echter wel een UHS-II-compatibele kaartlezer en deze kaarten zijn niet compatibel met oudere SD-kaartlezers. Het UHS-systeem biedt een belangrijke ontwikkeling voor digitale apparaten, vooral met de toenemende vraag naar snelheid en betrouwbaarheid bij gegevensoverdracht voor professionele fotografen en videografen.

Video snelheidklasses

er is een classificatiesysteem ontwikkeld dat de minimale schrijfsnelheid in megabytes per seconde (MB/s) aangeeft die nodig is om bepaalde resoluties en kwaliteit van video’s op te nemen. Deze videoklasses worden aangeduid met V6, V10, V30, V60 en V90, waarbij de hogere klasse een hogere minimale schrijfsnelheid vereist. Een V90-kaart bijvoorbeeld, kan minimaal 90 MB/s aan gegevens schrijven en is geschikt voor het opnemen van 8K-video’s, terwijl een V6-kaart geschikt is voor opnames van lagere kwaliteit, zoals SD-video’s.

Klasse UHS-Klasse Video-Klasse Min. Schrijfsnelheid Aanbevolen gebruik
Class 2 - - 2 MB/s Standaard definitie foto's en video's
Class 4 - - 4 MB/s Standaard definitie foto's en video's
Class 6 - V6 6 MB/s 720p en 1080p video
Class 10 U1 V10 10 MB/s 1080P video
Class 10 U3 V30 30 MB/s 4K video
Class 10 U3 V60 60 MB/s 4K video op hoge bitrate
Class 10 U3 V90 90 MB/s 8K video
Beste SD-kaarten voor camera's

Meest gestelde vragen

Er zijn drie hoofdtypen SD-kaarten die worden gebruikt in camera's: SD, microSD en MiniSD.

Het belangrijkste verschil tussen deze typen kaarten is hun grootte. Een gewone SD-kaart is groter dan een microSD-kaart, terwijl een MiniSD-kaart kleiner is dan beide.

Dit hangt af van het type camera dat je hebt. Controleer de specificaties van je camera om te zien welk type kaart wordt ondersteund.

Ja, je kunt adapters gebruiken om van de ene maat naar de andere te converteren. Bijvoorbeeld van microSD naar SD of van miniSD naar SD.

Snelheidsklassen geven aan hoe snel gegevens kunnen worden geschreven of gelezen op een SD-kaart. Deze klassen variëren van Class 2 tot UHS Class 3 en beïnvloeden de prestaties bij het maken en overdragen van foto's/video's.

Picture of Robin
Robin

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.