Search
Camerafanaat | Het beste advies over camera's en voorzieningen
Home » Artikelen » Informatie » Back-up maken van adobe lightroom catalogus

Zo maak je een back-up van je Adobe lightroom catalogus

Back up maken van je adobe lightroom cataloog

Ben je een enthousiaste fotograaf die gebruikmaakt van Adobe Lightroom om je foto’s te beheren en bewerken? Dan is het essentieel om regelmatig een backup te maken van je Lightroom catalogus. In dit artikel leggen we je uit waarom dat belangrijk is en hoe je dit op een eenvoudige manier kunt doen.

Inhoudsopgave

Een catalog back-up maken via Adobe lightroom

Gelukkig is het maken van een back-up van je Lightroom-catalogus helemaal niet ingewikkeld. Volg onderstaande stappen en je bent verzekerd van een veilige kopie van je waardevolle bestanden:

Stappenplan:

 1. Open Lightroom en ga naar het menu “Bewerken”.
 2. Kies in het vervolgkeuzemenu voor “Catalogusinstellingen”.
 3. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteer je het tabblad “Algemeen”.
 4. Onder het kopje “Catalogusback-up” zie je de optie om regelmatig een back-up te maken. Zorg ervoor dat deze optie is ingeschakeld.
 5. Kies een locatie waar je de back-ups wilt bewaren. Een externe harde schijf of cloudopslag zijn goede opties.
 6. Stel het gewenste aantal back-ups in dat Lightroom moet behouden. Het is aan te raden om hier minstens 5 back-ups op te geven, zodat je verschillende versies hebt om op terug te vallen.
Back up maken van je adobe lightroom cataloog

Automatiseer het backup-proces

Om ervoor te zorgen dat je nooit vergeet een back-up te maken, kun je Lightroom zo instellen dat dit automatisch gebeurt. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar garandeert ook dat je altijd een recente versie van je catalogus hebt. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 1. Open Lightroom en ga naar het menu “Bewerken”.
 2. Kies in het vervolgkeuzemenu voor “Catalogusinstellingen”.
 3. Ga naar het tabblad “Algemeen” in het dialoogvenster dat verschijnt.
 4. Onder het kopje “Automatische Back-up” kun je instellen hoe vaak Lightroom een back-up moet maken.
 5. Kies een locatie voor de automatische back-ups. Ook hier is een externe harde schijf of cloudopslag de beste keuze.

De Lightroom catalog bestanden veiligstellen

Nu heb je de bestanden laten backuppen, maar waar zijn de bestanden nou neergezet op je computer en hoe kun je ze nou echt veiligstellen zodat je ze zekerweten niet verliest wanneer je computer bijvoorbeeld kapot gaat.

Stap 1: Zoek de bestanden op

De Lightroom catalogus backups bevinden zich standaard op een specifieke locatie op je computer. In Windows is dit meestal C:\Users\jenaam\Pictures\Lightroom\backups, terwijl het op een Mac meestal te vinden is in de map Afbeeldingen/Lightroom/backups. Als je jouw catalogus backups hebt verplaatst naar een andere locatie, zorg er dan voor dat je weet waar deze zich bevindt.

Back up maken van je adobe lightroom cataloog

Stap 2: Maak een kopie van de bestanden

Selecteer de Lightroom catalogus backups (Vaak zijn de backups in een .zip bestand gezet) en maak een exacte kopie ervan. Dit kan worden gedaan door de bestanden te kopiëren en te plakken op een andere locatie, zoals een externe harde schijf, een cloudopslagservice of een andere computer. Zorg ervoor dat de kopie overeenkomt met de originele bestandsstructuur en -naam.

Waarom is een backup van je Lightroom catalogus belangrijk?

Je Lightroom catalogus bevat alle informatie over je foto’s, zoals metadata, bewerkingen en labels. Als er iets misgaat met je computer, harde schijf of software, loop je het risico om al deze waardevolle gegevens te verliezen. Door regelmatig een backup te maken van je Lightroom catalogus zorg je ervoor dat je altijd toegang hebt tot al je foto’s en bewerkingen, zelfs in geval van een computerstoring.

Meest gestelde vragen

Om een back-up te maken van je Adobe Lightroom-catalogus, ga naar het menu 'Catalogus' en selecteer 'Back-up maken van catalogus'.

De back-upbestand wordt standaard opgeslagen in dezelfde map als je Lightroom-catalogus.

Ja, je kunt de locatie van de back-up wijzigen door te gaan naar het menu 'Catalogusinstellingen' en daar een nieuwe locatie te kiezen.

Het is aanbevolen regelmatig een back-up te maken, vooral na het importeren of bewerken van veel foto's.

Als je catalogus beschadigd raakt, kun je proberen deze terug te zetten met behulp van een recente back-up. Ga hiervoor naar het menu 'Catalogus' en selecteer 'Terugzetten vanaf...'.

Picture of Robin
Robin

Ik ben een fotograaf en voornamelijk een filmmaker die diep gepassioneerd is in de wereld van camera's. Ik vond het altijd leuk om alle mooie momenten van het leven vast te zetten en ze te bewerken en te delen. Eigenlijk begon het serieus te worden toen ik op een jonge leeftijd ging carspotten. Samen met mijn maten ging ik de straat op om langsrijdende sport en supercars te fotograferen. Dit deed ik met mijn Nikon D5000, Dit was dan ook mijn eerste camera. Na een tijdje begon de interesse in het filmmaken ook op te komen, Ik kocht in eind 2021 een Sony a7III en gebruik die tot de dag van vandaag nogsteeds voor fotografie en filmmaking. Na een heleboel ervaring te hebben opgelopen, heb ik in 2022 mijn bedrijf 'TenBosVisuals' opgericht en heb ik werk gemaakt van mijn passie. Bijleren is nog altijd wat ik doe en dat is ook zeker te zien in de hoeveelheid kennis die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Langzamerhand ontstond ook Camerafanaat.nl, de blog over alles van foto, videografie en camera's en de best deals & aanbiedingen. Welkom op mijn website.